A 2016. január-szeptemberi növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése, az egészségügyi és a szociális területen dolgozók részére kifizetett emelt bérkiegészítés, illetve kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első kilenc hónapjában a nettó keresetek emelkedése - a személyijövedelemadó-kulcs 1 százalékpontos csökkenése következtében - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,7 százalék volt.

Az idei év szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos nettó keresete családi kedvezmény nélkül 171 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 700 forintra becsülhető  a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél.

A bruttó átlagkereset 6,7 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 8,3 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

Az idei év első kilenc hónapjában a bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (515 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (150 800 forint). A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 145 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9500, illetve 9400 forint.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 271 200 forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9 százalék volt. A bruttó átlagkereset 6,1 százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,7 sz ázalékkal lett magasabb egy év alatt.

A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,1 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,6 százalékkal emelkedett.A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek 0,1 százalékponttal kisebb ütemben nőttek, mint a bruttó átlagkeresetek. A munkajövedelem 6,0 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.