Egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban, mert az amerikai hatóságok úgy vélik, ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra - írja Magyar Nemzet.

A pénz az amerikaiak gyanúja szerint a nyertes uniós pályázatok "alkotmányos költsége", a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. Az FBI-nak az a gyanúja, hogy az összeget jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel.

A magyar férfit egyébként körözik a hazai hatóságok is, az Interpol listája alapján jelentős összegű pénzmosás gyanújával. Ennek fényében különös, hogy nem akarják kihallgatni.

A napilap birtokában lévő dokumentumok szerint az amerikai hatóságok tavaly március óta többször jelezték a magyaroknak, hogy a férfi náluk van, és bármikor ki tudják hallgatni az FBI jelenlétében; a körözést ennek ellenére máig nem vonták vissza, és a magyar nyomozók nem éltek a kihallgatás lehetőségével sem.

Reagált az MKB

Az MKB Bank Zrt. biztosítja az Európai Unió IV. pénzmosás megelőzési irányelvnek való megfelelést. A bank a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben, valamint a kapcsolódó MNB- és NGM-rendeletben foglalt jogszabályi követelményeknek megfelelően jár el a pénzmosás megelőzési tevékenysége során. Az MKB Bank minden esetben intézkedik a pénzmosási szempontból gyanús esetek FIU részére történő bejelentése iránt, valamint a vonatkozó jogszabályban előírt egyéb intézkedéseket is mindenkor teljesíti - közölte a cikk megjelenése után az MKB Bank.

A fotó forrása: Shutterstock