Az Európai Bizottság válságterve 120 ezer menekültet osztana szét, ezzel csökkentené a nyomást Magyarországon, Görögországon és Olaszországon, írja Welt am Sonntag, amely azt is megjegyzi, hogy a terv Németországnak 31 443 menekült felvételét írja elő - írja a hvg.hu.

A Frankfurter Allgemeiner Sonntagszeitung, az FAZ vasárnapi kiadása szerint a menedékkérők közül 54 ezret vennének át Magyarországról, 50 400-at Görögországból és 15 600-at Olaszországból, de a korábbi javaslat is érvényben marad, amely alapján 40 ezer Olaszországban, illetve Görögországban regisztrált menedékkérőt osztanának szét a tagországok között.

Az új tervezet szír, eritreai és afgán menekülteket érintene, és kétéves tartózkodást tenne lehetővé. Az Európai Bizottság menekültenként 6000 eurót fizetne a fogadó államoknak, ez Németország esetében 189 millió euró.

A kvóta ellenzőinek is tenne egy gesztust az Európai Bizottság: ott, ahol nagy nyomás alatt van a menekültügyi intézményrendszer, hozzájárulás megfizetésével mentesülhetne egy tagország a menekültek befogadásának kötelezettsége alól. Emellett a kelet-európai országoknak akkor sem kell ebben részt venniük, ha Ukrajnában rosszabbodik a helyzet, és onnan érkeznek a menekültek ezekbe az országokba - olvasható a hvg.hu-n.