Négy évvel ezelőtt - 2016-ban - 640 darab olyan vállalkozás működött Magyarországon, melyeknek fő tevékenysége járművezető-oktatás volt, a tavaly ez a szám 608 darabra csökkent. A szektor árbevétele ugyanakkor a 2016-os 14,6 milliárd forint körüli összegről 2018-ra 18,5 milliárd forintra emelkedett. Szintén növekedett a cégek adózás előtti eredménye, a 2016-os 1,02 milliárd forintról 1,99 milliárd forintra - derül ki az Opten adataiból.

Több mint 1000

Az alkalmazotti létszám a vizsgált időszakban lassú emelkedést mutat. 2016-ban 962 főt jelentettek le az ilyen profilú vállalkozások, ez a szám 2019-re elérte a 1123 főt. Ennek oka, hogy egy tízéves kihagyás után a Nemzeti Közlekedési Hatóság újraindította a gépjárművezető-szakoktató képzést. Ezt a statisztikát azonban árnyalja az a tény, hogy az autósiskolák jó része nem munkaviszonyban, hanem vállalkozási szerződés keretében dolgozik a szakoktatókkal, akik zömmel egyéni vállalkozásként működnek.

Jelenleg 2952 ilyen profilú egyéni vállalkozó működik az országban, míg a Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartása szerint 5522 szakoktatói engedélyt adtak ki.

Szinte nincs jövés-menés

Szintén optimizmusra adhat okot, az a tény, hogy a felszámolási eljárások alá került cégek száma minimális és a végrehajtási eljárás alá került vállalkozások száma is csökken 2018 óta. A cégfluktuációs index vizsgálata pedig azt mutatja, hogy az átlaghoz képest roppant alacsony a cégek cserélődése a szektorban.

Az ágazat jövőjét továbbra is a szakoktatók és az iskolavezetők számának alakulása fogja elsősorban meghatározni, mert ennek függvényében növekedhet, vagy csökkenhet a jogosítvány megszerzéséhez szükséges idő. Az ilyen tevékenység elindításához viszonylag magas induló tőke kell, hiszen nem elég a szakoktatói képzés sikeres elvégzése, hanem megfelelő műszaki állapotú gépjármú beszerzése és annak átalakítása is szükséges.