Van, ahol már "telefonnal" is lehet autót vezetni

Beindult csütörtöktől az az állami internetes projekt, amelynek köszönhetően az ukrán autóvezetők az okostelefonjukra letölthetik saját vezetői engedélyüket és járművük forgalmi engedélyét.
Szabó Dániel, 2020. február 6. csütörtök, 14:37
Fotó: Getty Images

A "Gyija" (hatás) elnevezésű állami digitalizációs projekt első eredményét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök prezentálta egy kijevi fórumon. Hangsúlyozta, hogy a projekt célja megkönnyíteni az emberek életét. A jogosítványok és a forgalmi engedélyek mostantól Apple Store-on vagy Google Playen keresztül letölthetők mobiltelefonra a Gyija nevű állami weboldalról. Szavai szerint 9 millió ukrán autóvezető számára nyílik meg a lehetőség, hogy használja ezt a szolgáltatást. Megjegyezte, hogy Európában Ukrajna a harmadik ország, ahol hasonló rendszert léptettek működésbe.

Kiemelte, hogy nem állnak meg, szeretnék, ha a tél végére a személyi igazolványok is elérhetők lennének okostelefonokon. Még idén tervezi az ukrán kormány a diákigazolványok, valamint az útlevelek digitalizálását is. Arszen Avakov belügyminiszter bemutatta a személyi igazolványok digitális tervét, eszerint azok QR-kóddal fognak megjelenni az okostelefonokon. Megjegyezte, hogy Ukrajna a második ország lesz Európában, ahol bevezetik a személyi igazolványok elérhetőségét mobiltelefonon.

"Márciustól a mobilszolgáltatók nem fognak külön tarifát felszámolni a "Gyija" weboldal megnyitására. Ez azt jelenti, hogy ha legalább 1 kopejka van a mobilszámlán és 1 megabájt forgalomra keret, már elérhető az oldal" - mondta el Msztiszlav Banyik, a mobilalkalmazás kifejlesztője.

Olekszij Honcsaruk miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg a statisztikák szerint az ukrán lakosságnak mindössze 9 százaléka él az online szolgáltatások nyújtotta lehetőségekkel. Hozzátette, hogy ezért a következő három évben oktatási kurzusokat terveznek beindítani a digitális lehetőségek használatáról, amelybe legalább 6 millió embert szeretnének bevonni.

Kapcsolódó hír, hogy Budapesten több évnyi fejlesztés után sem működik még az elektronikus jegyrendszer, helyette mobiljegyes applikáció már van. Viszont az e-jegy üzemeltetési rendszer fejlesztése miatt a semmire fizethet milliárdokat Budapest.

HOZZÁSZÓLÁSOK