A 2016-os év nem sikerült túl erősre, melyben egyedi hatások is komoly szerepet játszottak, de 2017 összességében jól kezdődött - adta hírül Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

Az ipari termelés havi összevetésben is emelkedni tudott, míg a kiskereskedelmi szektor erős januárt zárt. Az építőipar 2014 óta nem látott ütemben, 18,5 százalékkal nőtt éves összevetésben, köszönhetően persze az alacsony bázisnak is. Ami a rendelésállományokat illeti, az iparban mérsékelt bővülés látszik, míg az építőiparban szinte soha nem látott méreteket ölt a szerződéskötés.

Már csak egy kérdés marad ezek után: mennyire befolyásolja majd a termelést a munkaerőhiány. Mindenesetre a nyilvánosságra hozott mutatók összességében a gyorsulás irányába tett lépéseket igazolják, vagyis beigazolódni látszik azon piaci várakozás, ami a gazdaság magasabb sebességbe kapcsolásával számol 2017-re - véli az elemző.

Mindezek alapján - nem meglepő módon - a Leading HUBE mutatók összességében optimista képet jeleznek. A mindenki által várt dinamikus növekedést igazolni látszik a konjunktúraindikátorok mozgása. A hó/hó LeadING HUBE két éve nem látott csúcson ragadt a legutóbbi becslés alapján, ezzel továbbra is fenntartva a pozitív trendet - fogalmazott Virovácz.

A hó/hó LeadING Robust is felfelé vette az irányt, de a mutató nem árulkodik túl magas rövidbázisú növekedésről. Ezzel szemben az éves bázisú indikátor jelentős ugrást mutat, jelezvén ezzel az igen erős bázishatást. Összességében tehát reális lehet az előrejelzés, miszerint az idei első  negyedévben a gazdaság 3,3 százalékkal is bővülhet - véli az ING szakértője.