Magyarország 2,8 milliárdot ad Olaszországnak

A visegrádi négyek összesen 36 millió eurót adnak Olaszországnak, hogy kezelje a menekültválságot - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.
Szabó Dániel, 2017. december 14. csütörtök, 14:14
Fotó: MTVA Fotó

A V4-ek csoport kormányfői, Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, valamint az olasz miniszterelnök találkoztak és arról állapodtak meg csütörtökön Brüsszelben az uniós csúcs előtt, hogy 9-9 millió euró (közel 2,8 milliárd forint) támogatást adnak Olaszország megsegítésére. Lázár János elmondta, hogy az összesen 36 millió eurónyi forrást nem Európában, hanem Líbiában használnák fel, hogy az onnan útnak induló menedékkérőket helyben tartsák.

A kancelláriaminiszter kitért arra, hogy a migrációról folyó uniós vita a magyar félnek kedvezően alakult az elmúlt napokban, mivel több uniós vezető is arról beszélt, hogy a menekültelosztási kvóták nem hatékonyak. Említette, hogy Donald Tusk is olyan kijelentést tett, hogy a kötelező kvóták, tehát az a rendszer, amely rákényszerítené a tagországokat, hogy vegyék át az Európába érkező bevándorlók egy részét, nélkülözi a hatékonyságot és erősen megosztja a tagországokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK