Mit terveznek külföldi egyetem után a magyar fiatalok? - sokkoló adatok

A külföldi egyetemen tanuló magyar diákokat csak a szívük csalhatja haza, a többségnek azonban a család és a barátok sem elég motiváció a visszatéréshez. Harminc százalékuk egyáltalán nem tervez visszatérést, a magyarországi szakmai lehetőségeket egyáltalán nem találják vonzónak - derül ki egy friss kutatásból, amelyet az Index közöl.
Szepesi Anita, 2017. április 14. péntek, 12:21
Fotó: Napi.hu

A külföldön tanuló magyar diákok motivációiról, hazatéri szándékairól az Engame Akadémia, egy fiatalokat külföldi továbbtanulásra felkészítő iskola készített kutatást még külföldi egyetemre járó, vagy három éven belül végzett fiatalok részvételével. Ötszáz, a szakmák széles spektrumában tanuló diákot kérdeztek meg, de a minta nem reprezentatív - derül ki a portál cikkéből.

A kutatásnak az ad aktualitást, hogy bár magyarországi felsőoktatásban tanuló mintegy 287 ezer diákhoz képest nem sok a külföldi egyetemre járó 10 ezres diáksereg, ám utóbbiak száma folyamatosan nő, s a különösen a magyarországi munkaerőhiány tükrében nem mindegy, hogy vajon tervezik-e visszatérésüket. A CEU sorsa is indokolja a téma napirendre tűzését - olvasható a cikkben.

A mélyinterjús felmérésből többek között az alábbiak derültek ki:

  • A diákok szerint jobbak a munkalehetőségeik egy külföldi diplomával, mint egy magyarral.
  • Nem elég színvonalas a hazai képzések szemlélete, kint drága az oktatás, de legalább színvonalas.
  • Az egyébként jobb lehetőségekkel bíró, húsz év körüli fiatalok is úgy úgy érzik, el kell menniük a hazai közélet miatt.
  • Nehéz a családtól távol lenni és drága a megélhetés.
  • A kint élőknek hiányzik a közéletben való részvétel lehetősége.
  • A külföldön tanuló diákok 70 százaléka dolgozik, pedig többségüket a család anyagilag is támogatja.
  • A jelenleg külföldön élő (még tanuló vagy már végzett) diákok közel 30 százaléka egyáltalán nem tervez visszaköltözni Magyarországra, 30 százaléka bizonytalan a hosszú távú terveit illetően, 40 százalék hazatérne.
  • Leginkább a művészeti, gazdaságtudományi és társadalomtudományi területen tanuló diákok terveznek hazatérni, a legkevésbé pedig a bölcsészek és az IT-sok. A műszaki, természettudományi szakokon tanulók többnyire bizonytalanok a kérdést illetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK