Turisztikai pénzszórásba kezdett a kormány

További helyszíneket és projekteket támogat meg a kormány állami és uniós forrásokból. Tokaj térségében az eddigi 29,5 milliárd forintnyi forrás mellé még 11,8 milliárd forintot adnak. A Felső-Tisza-vidékre jut még 1,5 milliárd forint, a Nyírség 1,4 milliárd forintnyi támogatásnak örülhet - derül ki a Magyar Közlönyből.
Szabó Dániel, 2018. február 27. kedd, 06:21
Fotó: MTI Fotó

A turizmus nem pusztán egy kereseti forrás, nemcsak a magyar gazdaság erején felül teljesítő ágazata. Hanem a turizmus a hazaszeretet egyik formája - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Turizmus Summit 2017 nevű eseményen még tavaly októberben, amikor bejelentette, hogy az állam milyen stratégia mentén próbálja majd fejleszteni a szegmenst. Már akkor megígérte, hogy több száz milliárd forintból fejlesztenek, amelyet később kormányhatározatban meg is erősítettek. A hétfőn megjelent Magyar Közlönyből viszont kiderül, hogy több milliárd forint további forrást is az ágazathoz rendelnek.

A szövegből pedig az is kiderül, hogy a kormány a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztertől, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségtől is azt várja, hogy az állami forrásokat ahol lehet, váltsák ki uniós programokból (GINOP és TOP) lehívott pénzekre.

A dokumentumból kiderül, hogy nem mindenhol számítanak brüsszeli forrásokra: a Balaton térségében a gasztronómiai és borturisztikai

mesterképző központ kialakítására 1,5 milliárd, a mintagazdaságok hálózatából szervezett borút kialakítására 1,2 milliárd forint hazai forrást szánnak. Nem így Tokajban, ahol már egy korábbi rendelettel 29,5 milliárdnyi támogatható projektről döntöttek. Ebben a térségben most 9 GINOP-hoz kapcsolható projektet jelentettek be összesen 11,8 milliárd forint értékben. A legtöbb Mád vagy Mezőzombor (a helyszínről még nem dönthettek a jelek szerint) látogatóközpontjára jut: 1,8 milliárd forintos beruházással számolnak. Valamint a turisztikai fejlesztések közé rendelték a már korábban kihirdetett sátoraljaújhelyi függőhidat is, és a helyi vár "turisztikai attrakció fejlesztését", a két tételre összesen 2,5 milliárd forintot szán a kormány.

Új sor lett a támogatott projektek között a Felső-Tisza vízi turizmusának komplex fejlesztésének 2. üteme is, amelyre 1,2 milliárd forintot költenek a tervek szerint.

A Felső-Tisza-vidék eddigi 4 beruházása mellé ötödikként csatlakozott egy 1,5 milliárdos tétel, a tematikus vonzerő fejlesztés. A zárójeles megjegyzés szerint ez a Mária zarándokút, a máriapócsi kegyhely fejlesztésére, valamint a talányos nevű "zsidó örökség" rendbetételére mehet.

A Nyírségben pedig 1 milliárd forintból gasztronómiai és borturisztikai mesterképző központ jöhet létre, további 400 millió forintból pedig itt is kialakítanak egy borutat a mintagazdaságok között. Ezekre szintén hazai forrásokat szánnak. (Ezt a két projektet a korábbi kormányrendeletben is említették, de akkor helyszín nélkül, csak a kiemelt térségi szintű, európai uniós finanszírozású fejlesztések között sorolták fel őket.)

A fotó forrása: MTI Fotó/Balázs Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2018.02.27 11:05

azt szeretem, hogy ez a kormány mindenhez ért...nem kell semmiről beszélni, szakemberek csak bolsevista trükk, a társadalom nyilván hülye minden őket is érintő döntések meghozatalához tárgyalni velük
turisztika?...elég volt récselnek ehhez svájcban tanulni...onnantól kezdve ő mindent tud...
persze közben valójában a magánérdekek rendszerint felülírják a közérdeket
elég gyorsan és titokban sikerült meghozni a döntéseket sok százmilliárd elköltéséről megint csak...a Balcsin van érdekeltségem...a Balatonon élő emberek csak kapkodják a fejüket a fejlesztések hallatán, mert korábban semmiről nem hallottak..fogalmuk sincs, ki mikor hozott döntéseket erről..vannak és egyre szaporodnak azok a részek a part mellett, ahova földi halandó már le sem juthat, egyre szükül az emberek által élvezhető szakasz..és mindezt az ő pénzükből is, amit úgy költenek (a másik fele az európai adófizetőké), s ami felett úgy diszponálnak, mintha az a sajátjuk lenne
bicskanyitogató
vagy lemaradtam valamiről? megvették már az országot is??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html