Húszezer ember bukhatja a diplomáját

A felsőoktatási államtitkárság egy rendeletmódosítással 2018 szeptember 1-ig adott haladékot azok számára, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat a felsőoktatásban, de máig nem tették le a záróvizsgát (ők ezt még államvizsga néven ismerhették meg)- számolt be az Eduline.
Domokos László, 2017. július 6. csütörtök, 15:18
Fotó: Reuters

A döntés 2015-ben született, akkor 2016 szeptember 1-ig volt lehetőség arra, hogy az abszolutóriumot megszerezzék az érintettek, és az elmúlt két évben ez 6400 hallgatónak sikerült is - írta a portál.

Jelenleg több mint 20 ezren vannak azok, akiknek az abszolutóriumuk már megvan, ám a záróvizsgát nem sikerült abszolválniuk. Feltehetően csak töredékük használja ki a rendelkezésére álló több mint egy évet, hiszen többségük valójában már felhagyott a tanulmányaival.

A döntéssel az államtitkárság célja a "nagytakarítás" volt, erre utal az Oktatási Hivatal indoka, mely szerint a módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, ám döntő többségükben már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat.

A most főiskolára/egyetemre járóknak az abszolutórium megszerzése után két évük van arra, hogy megszerezzék a diplomát. Korábban azonban nem jelöltek meg ilyen határidőt, ezért egy sor hallgató egyszerűen beragadhatott a képzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pmksz, 2017.07.07 11:42

Nem értem a problémát. A diploma csak eredményes nyelvvizsgával él. Van, vagy nincs. A romkocsma és a többi buli helyett le kell tenni a nyelvvizsgát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html