A friss KSH-statisztika szerint tavaly decemberben a nemzetgazdaságban 6,7 százalékkal nőttek a bérek, ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a nettó reálbérek 7,7 százalékkal emelkedtek. A versenyszférában 5,6 százalékkal nőttek a fizetések, a költségvetési szerveknél azonban még nagyobb mértékben, 8,6 százalékkal nőttek a bérek 2013 decemberéhez képest.

A kiemelkedő decemberi adatokban fontos szerepe van az év végi prémiumoknak, de prémiumok nélkül is 4,5 százalékos növekedést mutat a decemberi statisztika. A bérnövekedés mellett decemberben 50 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ez pedig összességében a lakosság vásárlóerejének erősödését eredményezte - komentálta az adatokat Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

A tavalyi, lényegében 0 százalékos infláció miatt a 3 százalékos átlagos béremelkedés egyben azt jelenti, hogy a reálbérek is körülbelül ennyivel emelkedtek. A növekedés pedig a háztartások pénzügyi mozgásterét növelte, ez abból is látszik, hogy tavaly a kiskerforgalom is nőtt. A szakember szerint a múlt decemberi kiugró béremelkedés ellenére komolyabb változások nem várhatóak az idén a béreknél. A tavalyihoz hasonló 3 százalékos átlagos emelkedés várható, és mivel az infláció újra a 0 százalék körüli szinten maradhat, a reálbérek idén szintén nagyjából ilyen mértékben növekedhetnek - véli Németh.

A rendszeres bérek emelkedése, valamint a családi adókedvezmények kiterjesztése jelentős megtakarítást és a vásárlóerő növekedését eredményezi, ami megmutatkozik majd a fogyasztásban is - állapította meg Balatoni András, az ING Bank Zrt. vezető elemzője. Azt is megjegyzete azonban, hogy a létszámbővülés ellenére a vállalatok által is egyre többször kifogásolt munkaerőhiány figyelhető meg, ami fölfelé hajtja a béreket.

A javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek a továbbiakban is segíthetik a fogyasztás bővülését, amely mind nagyobb súllyal járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Ezt a hatást rövid távon erősíthetik a devizahiteles elszámolások is - véli Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezető elemzője.