Így szabják át a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazatát

A kormány döntésének megfelelően hétfőtől átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet kormánybiztos felügyel - jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.
MTI, 2016. április 25. hétfő, 11:28
Fotó: Napi.hu

Az új ügynökséget Guller Zoltán vezeti, a kormánybiztos Bienerth Gusztáv lesz. A hétfői Magyar Közlönyben megjelenik minden kinevezéssel kapcsolatos közlemény, határozat, az átalakulás hétfőn indul, a jogi-szervezeti része néhány hónap alatt lezárul.

A kormánybiztosság intézményi-infrastrukturális hátterét az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) adja.

A jelenlegi ágazati struktúra állami része a "közigazgatás béklyójában szenvedett". Az új szervezetben a szakmai felelősséget a nemzeti fejlesztési miniszterre ruházta a kormányhatározat. A létrehozott kormánybiztossággal egy olyan minisztériumok feletti szervezetet állítottak fel, ami a turisztikai stratégia és szervezet irányítója lesz, és együttműködik a nemzeti fejlesztési miniszterrel - mondta Seszták.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a termékfejlesztéstől a rendezvények koordinálásán át a külképviseletekig minden turizmust érintő kérdéssel foglalkozni fog. E rendszerrel a magyar turizmust felemeljük, és a közigazgatási béklyóból piaci szereplővé emeljük át - fogalmazott Seszták. A jogi-szabályozási kérdéseket, feladatokat az ügynökség látja majd el. A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) maradnak az uniós források felhasználásával, kifizetésével kapcsolatos ügyek, ellátja az irányító hatóság feladatait, így a 2014-2020-as támogatási időszak forrásait nem veszti el az ország.

A megszűnő-átalakuló Magyar Turizmus Zrt. dolgozóival kapcsolatos kérdésre kifejtette, jó szakemberek, csak rossz struktúrában ültek. Mindenkinek felajánlják, hogy átjöjjön és dolgozzon az új rendszerben. A Szép-kártya rendszer megtartását érintő kérdésre válaszolva elmondta: a jelenlegi cafeteriarendszer átalakításán dolgoznak az uniós döntés miatt. Az éttermi szolgáltatások áfájának csökkentéséről kormánydöntés lesz.

Bienerth szerint a kormánydöntéssel létrejövő új rendszer "maga a nemzetközi trend, XXI. századi struktúra". Az eddigi magyar bürokratikus intézményrendszernek a nemzetközi versenyben ügynökségekkel kellett felvennie a versenyt. A kormánybiztos hivatali apparátusa az ügynökségen belül lesz, azonos helyen, a Magyar Turizmus Zrt. épületében.

Guller szerint az ügynökség legfontosabb feladata a piaci szereplők segítése, támogatása és a koordináció lesz. A létrejövő új struktúra az eddiginél jobban segíti majd az ágazat szereplőit. A Magyar Turizmus Zrt. fog ügynökséggé alakulni jogutódlással. Minden szakembernek számítanak a munkájára a jövőben is. Nem akarjuk kiönteni a gyereket a vízzel együtt - fogalmazott Guller.

Gerendai Károly az eseményen, a turisztikai vállalkozásokat képviselve, úgy fogalmazott: a stratégiai gondolkodás ideje kezdődik el, az ágazat kormányzati szervezete a piaci logika szerint szerveződik újjá, egységesül. Az országnak óriási lehetőségei és tartalékai vannak a turizmusban, amit megfelelő stratégia nélkül nem lehet kiaknázni.

HOZZÁSZÓLÁSOK