Álláspontja szerint az energiaitalok természetes, engedélyezett alapanyagokat tartalmaznak olyan mennyiségben, amely az egészségre nem káros, tehát nem olyan veszélyesek, ahogyan azt beállítják. Az energiaitalokat éppen élénkítő hatásuk miatt fogyasztják - mondta, ám azt elismerte, hogy ezek a termékek nem gyerekeknek valók. Hozzátette: az energiaitalok valóban tartalmaznak koffeint és taurint, akárcsak a tea és a kávé. Az energiaitalok túlzott fogyasztása káros lehet, amelyről tájékoztatni kell a vásárlókat - hangsúlyozta. A kormányzat a tervezett változtatásokról még nem egyeztetett a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségével - jelezte a szervezet titkára.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pénteken a parlamentben egy kérdésre válaszolva jelentette be, hogy a kormány megkezdte annak a jogszabálynak az előkészítését, amely megtiltaná, hogy 18 éven aluliaknak energiaitalt adjanak el.

A 18 éven aluliaknál árusítási tilalmat hozó jogszabályi korlátozás Balog Zoltán szerint - az Országos Tisztifőorvosi Hivatal energiaital-túladagolásokról beszámoló országos felmérésén túl - azért is indokolt, mert az energiaitalokról mint komplex élelmiszerekről nem készült tudományos értékelés, ezért fogyasztásuk biztonságos szintje nem állapítható meg, az összetevők kölcsönhatása nem ismert, különösen a gyermekeknél és más veszélyeztetett csoportokban. Szintén nem ismert az alkohol, egyes gyógyszerek és az energiaitalok kölcsönhatása - tette hozzá.