Jócskán megszaladtak az árak - meglepődtek az elemzők

Az elemzőket is meglepte, hogy mennyire megnőttek a fogyasztói árak júliusban. A teljes index és a jegybanki döntéshozatalnak kulcsfontosságú tűréssáv tetején van, össze-vissza csapong idén az árszínvonal. A kereskedők igyekeznek áthárítani kiadásaikat a fogyasztókra.
Rácz Gergő, 2020. augusztus 11. kedd, 14:20
Fotó: Pixabay

Júliusban 3,8 százalékra ugrott az infláció az előző havi 2,9 százalékról, a maginfláció 4 százalékról 4,5-re ugrott a mit több é csúcs. Az árnyomás üteme az elemzőket is meglepte.

A Központi Statisztikai Hivatal által közölt adatok szerint a váratlanul nagy emelkedést az árszínvonalban leginkább az élelmiszerek, a szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek okozták. Ezek mögött a covid-járvány által okozott jelentős forintgyengülés lehet a legfontosabb tényező.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális számai alapján az időszakos, ingadozó hatásoktól megszűrt maginfláció is kifejezetten magas, 4,1 százalék volt, vagyis túlugrott a jegybank felső tűrésküszöbén.

Az MNB több forgatókönyvvel számol, amelyeket rendre a negyedéves inflációs jelentésben publikálnak. Ezek közül az optimistább változata, hogy az idei bizonyul a járvány miatt rendkívüli évnek, majd ezt követően normalizálódik a helyzet és beáll tartósan a 3 százalékos szint, vagyis a monetáris tanács középtávú inflációs célja.

Addig még komoly változékonysággal lehet a közgazdászok szerint számolni.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a friss adatokból kiderül, hogy a ruházati és tartós fogyasztási cikkeknél a kereskedők igyekeznek áthárítani a gyengébb forint miatt, valamint egyéb okokból növekedő kiadásaikat. Az év hátralévő részében a fő kérdés az lesz, hogy a kereslet meddig tud lépést tartani az áremelkedéssel. Az emelkedő munkanélküliség ezen a téren megjelenhet, vagyis lassíthatja az inflációt.

Németh hullámvasútról beszél az idei infláció kapcsán, és hasonló kilengésekkel számol Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is. A következő hónapokban az üzemanyagárak növekedése miatt az infláció 4 százalék közelében maradhat, majd az év utolsó hónapjaiban 3,5 százalék közelébe mérséklődhet. Suppan szerint az év végétől a jövő év elejéig mérsékelheti az inflációt a sertéspestis következtében elszálló sertéshúsárak kiesése a bázisból. Ezzel szemben a lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt, ami egyre erőteljesebben látszik a tartós fogyasztási cikkek esetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.08.11 22:39

@toferi41@freemail.hu: Ehhez képest kicsit megalázó(ez van a költségvetési törvényben!), hogy 3% nyugdíjemelést adnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.08.11 21:32

Úgy látszik hogy sem az elemzők sem a kormány tagjai , sem a KSH elemzői nem járnak a piacra és az élelmiszer boltokban, mert csak így lepődhettek meg az infláció hivatalos nagyságán.Megmondom, hogy én járok az előbb felsorolt helyekre , de ennek ellenére én is meglepődtem, hogy csak 4% alatti lett az infláció, mert szerintem van az 5 % körüli is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2020.08.11 17:27

És most jönnek a még szűkösebb évek. Az üzemanyag ára is kezd erősödni, a Forint is harmat gyenge stb. Bérfejlesztésről pedig évekig legfeljebb a minimálbéresek álmodhatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html