Októberi drágulás: megszólalt az MNB

Idén októberében az éves összevetésben számított infláció 3 százalék volt, míg a maginfláció 3,8 százalékon alakult. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,2 százalékos értéket mutatott. Az előző hónaphoz képest az infláció 0,4, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal mérséklődött, melyet elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok alacsonyabb árdinamikája okozott - írta gyorselemzésében az MNB.
Domokos László, 2020. november 10. kedd, 10:37
Fotó: Shutterstock

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók - a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - októberben tovább csökkentek - állapította meg gyorselemzésében az MNB.

Eszerint 2020 októberében a költségváltozásokra érzékeny termékek áralakulása, illetve a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása egyaránt az infláció mérséklődése irányába hatott.

Így hatott a járvány

Az árazási döntéseket az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány következtében nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. A nyári hónapok magasabb átárazásait követően szeptembertől a dezinflációs hatások erősödését figyelhettük meg. Ezzel összhangban az őszi hónapokat általánosan alacsonyabb árdinamika jellemezte.

Az inflációs főcsoportok közül az iparcikkek éves inflációja lényegében nem változott októberben. A termékkörön belül a tartós iparcikkek árindexe az előző hónaphoz képest emelkedett. A nem tartós iparcikkek árindexe több termék együttes árcsökkenése következtében mérséklődött.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek. A korábbi évek átlagánál alacsonyabb havi árdinamikát főként a mobiltelefon, internet szolgáltatások árainak csökkenése okozta.

Most lefelé mentek az élelmiszerárak

Az élelmiszerek inflációja mérséklődött az előző hónaphoz képest. A termékkörön belül a feldolgozatlan élelmiszerek árindexe a friss gyümölcsök és a burgonya árcsökkenése következtében mérséklődött, míg a feldolgozott élelmiszerek inflációjának csökkenése döntően a tej és a tejtermékek áraihoz kapcsolódott.

A szabályozott termékek árai szeptemberhez képest nem változtak. Az üzemanyagárak éves indexe az előző hónaphoz képest főként a tavaly októberi üzemanyagár-emelkedés bázishatása következtében mérséklődött.

A dohány ára szeptemberhez képest 1,6 százalékkal emelkedett.

Mire számítanak?

A magyar lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, hasonlóan a fogyasztóiár-indexhez, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi. A mutató októberben a korábbi hónapokhoz képest lényegében nem változott - olvasható az elemzésben. Az erre vonatkozó grafikon szerint az inflációs várakozásra vonatkozó toleranciasáv felső széle az előző hónapok 5-6 százalék körüli értékével szemben 2020 tavaszán hirtelen 9 százalék környékére ugrott, majd utána visszaállt a 6 százalék körüli értékekre, míg az alsó sáv stabilan 2 százalék körül jár.

Inflációs mutatók októberben (százalékpont)
Ritkán változó árú termékek (súlya 34,8%)1,3Egyéb tételek (súlya 65,2%)1,7
Keresletérzékeny infláció (súlya 57,7%)1,5Egyéb tételek (súlya 42,3%)1,5
Adószűrt maginfláció (súlya 70,6%)2,2Egyéb tételek (súlya 29,4%0,8
Forrás: MNB

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.10 17:48

Te hazug! És most, aki este 7 óra után is fog dolgozni, azt mit fog csinálni? Előbevásárol, nagyobb kereslet, felszökkenő árak, hiszen a kapitalizmus hajtóereje a profit, nem pedig a nonprofit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html