Ingatlanok árverése - ehhez lesz egy-két szava az EBRD-nek is

A magyar parlament által elfogadott bírósági végrehajtási törvénnyel kapcsolatban megszólalt az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amellyel korábban a kormány abban állapodott meg, hogy nem hoz a bankszektorra hátrányos hatású intézkedézkedéseket, illetve azokról egyeztet a bankkal is. Úgy tűnik, ez elmaradt.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 20. hétfő, 08:27
Fotó: Napi.hu

"Az EBRD és a magyar hatóságok megállapodtak egy olyan munkacsoport létrehozásában, amelynek feladata a magyar parlament által nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény bankszektorra gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint megoldási javaslatok készítése az esetleges negatív hatások enyhítésére" - közölte a bank hétfőn.

A nemzetközi intézmény közleménye emlékeztet, hogy a magyar Kormány és az EBRD 2015 februárjában egyetértési megállapodást írt alá a magyar pénzügyi szektor megerősítésére, hatékonyságának és nyereségességének javítására, valamint a hitelezés fellendítésére, miután a finanszírozáshoz való hozzáférés megkönnyítése a gazdasági növekedés kulcsfontosságú tényezője.

A megállapodás értelmében a magyar kormány vállalta, hogy "a makrogazdaság stabilitásának megteremtése érdekében elősegíti a biztos és kiszámítható gazdasági környezet megteremtését." A megállapodás sikeres végrehajtása pozitív hatással volt a gazdasági fejlődésre és erősítette a helyi bankszektort - hangsúlyozza a bank.

Az EBRD a fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságúnak tartja olyan stabil üzleti környezet megteremtését és fenntartását, amely lehetővé teszi, hogy a pénzügyi szektor a gazdaságot és a fogyasztókat szolgálja - olvasható a közleményben, amely azt is hozzáteszi, hogy a "bank elkötelezett amellett, hogy folytassa gyümölcsöző együttműködését a magyar hatóságokkal és intézményekkel, így a Magyar Nemzeti Bankkal és a Magyar Bankszövetséggel.

HOZZÁSZÓLÁSOK