Itt a döntés: nem változtat devizaswap-állományán az MNB

A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve nem változik, 1989 milliárd forint marad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított bankrendszeri többletlikviditás - közölte a jegybank hétfőn a honlapján.
K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 3. hétfő, 17:42
Fotó: MTI Fotó

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn egy, három és hat hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott. A meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 76 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok az egy hónapos lejáraton 138 millió euró (45 milliárd forint) értékben, három hónapon 447 millió euró (146 milliárd forint) értékben, hat hónapon 442 millió euró (144 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat - idézi az MTI.

Az MNB mindegyik lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három és hat hónapos swaptenderen rendre 3, 4, illetve 4 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás szeptember 5-én 1989 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 100 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 224 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 174 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1491 milliárd forintot tesz ki.

A monetáris tanács 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be.

HOZZÁSZÓLÁSOK