Itt a rossz hír: drágább lehet a nyaralás

Kevesebb támogatást nyújt a kormány idén az idegenforgalmi adó mellé, ami arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy emeljék egyes díjaikat, illetve leszorítsák költségeiket. Arról nincs hír, hogy emiatt drágulnak-e például a szállások, ám -ahogy az lenni szokott- a pluszköltségeket valószínűleg áthárítják.
Komócsin Sándor, 2017. február 22. szerda, 09:32
Fotó: Istockphoto

Idén csak egy forintot fizet a kormány az önkormányzatoknak az idegenforgalmi adókból (ifa) származó bevételeik után a tavalyi 1,55 forint helyett, amit kompenzálniuk kell - írja a Világgazdaság. Zalakarosnak például 80 millió forint kiesést kell pótolnia.

Ennek érdekében 450 forintról 500 forintra emelték az idegenforgalmi adót, a szemétszállítást pedig, amelyet eddig az önkormányzat fizetett, önköltségessé tették. Igaz, eközben mérsékelték a kommunális adót. Emellett az önkormányzat szervezetében takarékoskodnak a kiadásokkal.

Hasonló cipőben jár Hévíz, amelynek több mint 280 millió forint bevételkiesést kell pótolnia. A turizmusra szánt pénzen nem akarnak spórolni, ezért elsősorban az önkormányzat működési költségeit faragják le. A Balaton partján számos település arra kényszerült, hogy az idegenforgalmi adó emelésével kompenzálja az állami támogatás csökkenését.

HOZZÁSZÓLÁSOK