Immár az Eurostat adatain is látszik a rezsicsökkentés, az első féléves adatok mind a földgáz, mind az áram lakossági árának apadását mutatják, vásárlóerő-paritáson is. Az elmúlt év második felében még más volt a helyzet, a KSH árcsökkenést jelző statisztikájával szemben az Eurostat az áramár emelkedéséről számolt be - azóta a korábbi törekvéseknek megfelelően minden bizonnyal változott az uniós statisztikai módszertan.

Egy kilowattóra villamos energiáért 0,14 eurót kellett fizetni az első hat hónap átlagában a 2012 második felében mért 15,6 után. Ez az érték bőven elmarad a 20,1 centes uniós átlagtól, és a negyedik legalacsonyabb tarifának felel meg. Más kép rajzolódik ki, ha vásárlóerő-paritáson (PPP) számolunk. PPP-alapon az áram háztartási ára 0,238 euróra csökkent kilowattóránként, a 2012 második felében mért 0,255 euróról - igaz, a 0,201 eurós EU-átlagot így is felülmúlja a hazai tarifa. Mindezzel az uniós tagországok között Magyarország a 8. legdrágább helynek számít, szemben a korábbi 5. helyezéssel. (Kattintson a grafikonra a nagyításhoz!)

Ami viszont az éves szinten mért árcsökkenést illeti, a 10 százalékos hazai mínusz az EU-ban a legnagyobbnak számít. (Kattintson a grafikonra a nagyításhoz!)


Hasonló változásokat mutat a gázárstatisztika is. Egy kilowattórányi földgázért 0,043 eurót kellett fizetni Magyarországon az első hat hónap átlagában a 2012 második felében mért 0,063 után. Ez az érték jócskán elmarad a 0,066 eurós uniós átlagtól, és a harmadik legalacsonyabb tarifának felel meg az EU-ban. Más kép rajzolódik ki, ha vásárlóerő-paritáson (PPP) számolunk. PPP-alapon a földgáz háztartási ára 0,074 euróra csökkent kilowattóránként, a 2012 második felében mért 0,104 euróról - igaz, a 0,066 eurós EU-átlagot így is felülmúlja a hazai tarifa. Mindezzel az uniós tagországok között Magyarország a 11. legdrágább helynek számít, szemben a korábbi 4. helyezéssel. (Kattintson a grafikonra a nagyításhoz!)


Ami viszont az éves szinten mért árcsökkenést illeti, a 10 százalékos hazai gázár-mínusz az EU-ban a második legnagyobbnak számít Szlovénia után. (Kattintson a grafikonra a nagyításhoz!)