Itt az új melegrekord: ma 28 fok volt

A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett - tájékoztatta Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.
Domokos Erika, 2019. október 21. hétfő, 18:16
Fotó: Pixabay

A fővárosban mostanáig 25 fok volt a rekord, amelyet 1943-ban mértek. Most ennél több mint fél fokkal melegebb volt Pestszentlőrincen, ahol 25,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az október 21-ei országos melegrekord mostanáig 25,6 fok volt, amelyet 1935-ben Nyíregyházán és Baján mértek. Most viszont Adonyban - ahol vasárnap is megdőlt a melegrekord - 28 fokig melegedett a levegő - közölte a meteorológus.

A meteorológiai szolgálat reggel azt közölte: megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet napi rekordja. A Veszprém megyei Balatonedericsen és a Zala megyei Iklódbördőcén mindössze 16 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint egész héten száraz, napsütéses, meleg idő várható. Továbbra is többfelé 20, helyenként 25 fok felett alakulnak a maximumok, de a minimumok is sok helyen 10 fok körül alakulnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.22 18:20

@antitroll:
Bizonyítéka egy változásnak!
Direkt bizonyíték nincs.
A közvetett bizonyítékok megítélése szerintem erősen zöldpárti.
Hibátlan, zárt bizonyítékrendszer nincs.
Én legalábbis sosem olvastam ilyet.
Probléma, hogy csak magyarul tudok.
Az egyoldalúság, hiányosság általános.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.10.22 09:39

Ugyan egy rekord lehet véletlen, de ha ezeknek a rekordoknak a gyakorisága megnő egy adott időintervallumon belül, az már bizonyítéka a klímaváltozásnak.
Ami ugye egyesek szerint nem létezik, de minimum semmi köze hozzá az emberi tevékenységnek.
https://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.10.22 07:52

októberi nyár

MINT MIKOR SZÖKŐÁR ELŐTT
mint mikor
szökőár előtt
visszahúzódik a tenger
az emberek kíváncsian
kagylókat gyűjtenek
vissza-vissza néznek a partra
megfeledkeznek
A KLÍMARIADÓ CSAK DACOT SZÜL
- Nico Stehr szociológus óva int a riadóztatástól és a szóhasználattól -
(Stehr 2011-ben fenntarthatósági intézetet alapított /Europäische zentrum für Nachhaltigheitsforschung, Uni Friedrichshafen/, könyve a ?Társadalom és a klíma?)
SPIEGEL: Stehr úr, a klíma-téma megosztja a társadalmat. Itt a Fridays for Future aktivistái, amott a ?Fridays for Hubraum? követői (lökettérfogat). Hogy jöhetett létre ez a szakadás?
STEHR: A fiatal nemzedék nagy része fölismerte, hogy jövőjük került veszélybe. Az idősebbek egy része nem hiszi, hogy életüket a klímaváltozás jelentősen befolyásolhatja. Hogy a klíma-téma felülre került, Greta Thunberg-nek köszönhetjük, de az utóbbi évek extrém időjárásának is.
Sp: A Fridays for Future aktivistái oldalukon elismert kutatókat tudhatnak. Hogy lehet, hogy ellenfeleik mégis tagadják a klímaváltozást?
St: A politika összességében opportunista módon reagál és beéri rövid távú intézkedésekkel. Az AfD-ben (Alternative für Deutschland) sok populista más ország populistáival együtt tagadja a klímakrízist. Ezek nacionalista pártok és a transznacionális-globális politikától elfordulnak. Ez látható az EU- és az euró elleni harcukon is. Ehhez jön még ezekben a politikai körökben a tudományhoz való általános kétkedő hozzáállás.
Sp: A klímapolitikában azonban most a tények számítanak, melyeket komoly kutatók is elismernek.
St: A szkeptikusok valójában a tényekkel nem foglalkoznak. Azt akarják, hogy megszokott életük ne változzon, félnek az innovációtól.
Sp: A nagykoalíció klímacsomagjával sokakat kiábrándított. A néppártok megijedtek azok dühétől, akik több korlátozást nem akarnak elfogadni, mint a francia sárgamellényesek. Az AfD a klímapolitika elleni harcban megtalálta alkalmas témáját?
St: Gauland úr ezzel tetszést nem arat. Több interjúban elárulta, hogy a klímához nem ért és számíthat arra, hogy ezért még előveszik. /ökobetyár/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.10.21 20:20

Hajnalban 16 fok volt, délután 28, de ez nem akadályozza a távhőt, hogy fűtsön. Nooormális?!
Meg a köztévé műsorvezetői: itt az ősz, téligumi, 7 fok alatt!
Még valami?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html