Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nőtt az átlagnyugdíj Magyarországon, de nagyok az ellátásbeli különbségek az egyes országrészek között - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Még mindig elmarad Magyarország az uniós átlagtól a nyugdíjak vásárlóerejét tekintve, de ha a keresetekhez viszonyítjuk az ellátás összegét, akkor ahhoz képest "jó pénzt" kapnak a nyugdíjasok - derül ki a lap által megismert adatokból.

A KSH adatai szerint idén az öregségi nyugdíj átlagos összege 121 ezer 041 forint volt, 2602 forinttal több, mint 2015-ben. Sokkal több járt a férfiaknak, mint a nőknek: míg a férfiak átlagosan havi 131 ezer 459 forintot kaptak, addig a nők 16,5 ezer forinttal kevesebbet vittek haza. Jelentősek a különbségek a nyugdíjban lakóhely szerint is.

A legmagasabb öregségi nyugdíjat - a korábbi évekhez hasonlóan - idén is a fővárosban élők kapták, itt átlagosan 143 ezer 805 forintot folyósítottak egy ellátottnak, ami 23 ezer forinttal magasabb az országos átlagnál. A legalacsonyabb átlagnyugdíjat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei idősek kapták, nekik átlagosan 107 ezer 912 forinttal kellett beérniük. Egy átlagos fővárosi és egy szabolcsi nyugdíjas jövedelme között 35 ezer forint volt a különbség.