Jó hír jött: tényleg sokat költöttünk februárban

Az új - Nemzeti Dohánykereskedelmi (ND) Nonprofit Zrt.-től származó - adatforrás alapján számított adatok azt mutatják, hogy 2014 februárjában év/év alapon 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2, a nem élelmiszer kiskereskedelemben 4,7 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene - adta hírül második becslését a KSH.
Napi.hu, 2014. április 24. csütörtök, 09:00
Fotó: Reuters

Tavaly július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. Egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás következett be: 2013 júliusától rendelkezésre állnak a ND teljes körű adatállományai. Emiatt az idősorban törés állt elő: 2014 első hat hónapjának kiskeradatai a dohányforgalom miatt nem összehasonlíthatók 2013 első hat hónapjának adataival. Az átláthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtésünk adatait is továbbvezette aKSH: eszerint 2014. februárban 4,3 százalékkal nőtt a kiskerforgalom év/év alapon.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014. februárban 591 milliárd forint volt, ez 36 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban.

Idén februárban a forgalom fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (49,9 százalék), harmada
(32,2 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 17,9 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene februárban 8,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,7 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,9 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt - 119,5 százalékkal volt több, mint 2013. februárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 4,7 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (12,3 százalék), a textil-, ruházati- és lábbeli- (9,0 százalék), a bútor-, műszakicikk- (8,4 százalék), a használtcikk- (3,8 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (1,4 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (-4,5 százalék).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugga, 2014.04.29 15:51

@jobbajobb: Ja, több pénz marad az embereknél, ezért nem tud egy középosztálybeli család 2 kölköt felnevelni anyagi csőd nélkül.
Te nyugger vagy? Akkor lehet több pénz marad nálad. Hány gyereket nevelsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.24 12:55

..egyre több pénz marad az embereknél..,és kevesebb a hitelük is ...,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html