Kályhával fűt? Veszélyre figyelmeztet a minisztérium

A hulladékok elégetésére a háztartási tüzelőberendezések - például kályhák, kandallók - alkalmatlanok. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése - hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium.
K. Kiss Gergely, 2018. február 27. kedd, 17:06
Fotó: Stocksnap

A nem megfelelő körülmények között az égetés során keletkező légszennyező szennyezőanyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az emberi egészséget.

Ezért Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetése több mint 15 éve jogszabályilag tilos - emlékeztet az FM.

Mindez vonatkozik az alábbi anyagokra is

  • úgynevezett "kezelt" fa, tehát festett, lakkozott (például régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, "fényes" papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbb említett anyagok elégetésekor a bennük található, vagy kezelés következtében felhordott, különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, ezáltal szennyezve a környezetet, közvetlenül károsítva az egészségünket. Ezen túl, a nem rendeltetésszerű használat miatt a készülék garanciáját is elveszíthetjük.

Ha a tüzelőberendezés működése nem megfelelő, a tökéletlen égés során felszabaduló gázok egy része nem távozik a kéményen keresztül, így a szobában lévők egészségét - különösen a gyermekekét és időskorúakét - közvetlenül károsítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.02.28 06:45

@laci_52:
Te ezt nem gondoltad végig!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.02.27 23:07

Ez rendben van, de akkor mivel fűtsön a vidéken, mélyszegénységben élő ember? A gázt és az egyre drágább tűzifat nem tudja megfizetni, megfagyni pedig nem szeretne.

Megoldás lehetne a gáz és a tűzifa megfizethető hatósági árának bevezetése és/vagy áfájának csökkentése.

Érdekes, ez a minisztériumban senkinek sem jutott eszébe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html