Gazdasági értelemben alig hasznosulnak a hirtelen keletkezett, nagy vagyonok - mondta a Népszavának Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója. Ezeket a pénzeket részben valamelyik adóparadicsomban tartják, vagy kastélyok, jachtok, kikötők, luxusautók, illetve meglévő erőművek és egyéb nagy szolgáltató vállalatok felvásárlására költik.

Nemigen hallunk olyan híreket, hogy a politikai háttérrel hirtelen keletkezett nagy vagyonokat új termelő üzemek építésére, exportképes termékek fejlesztésére fordítanák. A korrupció erkölcsileg mindenképpen elítélendő, de ha az így keletkezett vagyonok legalább segítenék a magyar gazdaságot, pragmatikus gondolkodással még el is lehetne valamennyire fogadni azt. De nem ez a helyzet. Kastélyokból nem lesz gazdasági növekedés.

Építőipar

Az építőiparban ugyan hazai nagyvállalatok alakultak ki az elmúlt években, ám ezen a téren inkább csak a politikai kedvezményezettek váltása történt az elmúlt időkben - derül ki a közgazdász-kutató szavaiból. Az első Orbán-kormány idején a Vegyépszer vitt mindent, a másodikban a Közgép, most pedig a Magyar Építő és a Market.

A politikai kedvezményezettek folyamatos leváltása nem teszi lehetővé, hogy kialakuljon néhány nagy, tőkeerős cég. A politikai kegyvesztettekbe öntött milliárdok a magyar gazdaság számára elvesztek. Igaz, ezek a cégek legalább dolgoznak, még ha gyakran megkérdőjelezhető áron is. Nagyobb baj az, hogy ma Magyarországon nem a teljesítményből lehet vagyonosodni, hanem a kapcsolatokból.

Jó tanács

A béremelkedéssel kapcsolatban Palócz Éva megjegyzi, hogy az kissé csökkentheti a kivándorlást, de a bérkülönbséget nyilván nem tudja megszüntetni. Ugyanakkor sokaktól azt hallja, hogy nem csupán a magasabb nyugat-európai bérek miatt mentek el, hanem a jobb munkakörülmények és a nyugodtabb társadalmi légkör miatt is. A rossz közhangulat, a jogbiztonság és magántulajdon biztonságának hiánya visszahat a gazdaságra.

Kérdés, hogy a mai kedvező gazdasági helyzetben, egy romokban heverő, a hatalmát nem fenyegető ellenzék mellett és a kétharmad birtokában a miniszterelnök inkább a társadalmi konszolidációra fog-e törekedni, vagy továbbra is az orosz mintát követi. Ha az előbbit választaná, az a gazdaságnak is nagyon jót tenne - állítja a Kopint-Tárki vezetője.

A fotó forrása: Nagy Attila/Napi