Karácsony reagált Gulyás felhívására

Egyértelművé szeretném tenni, hogy a korlátozó intézkedések bevezetéséről, illetve azok esetleges enyhítéséről szóló döntés a kormány joga, lehetősége és felelőssége - írta Karácsony Gergely főpolgármester Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívására reagálva a Facebook-oldalán csütörtökön. A főváros vezetése továbbra is azt kéri, ahogy korábban is, hogy hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz, amelyeket eddig nem kapott meg az operatív törzstől.
Domokos Erika, 2020. május 7. csütörtök, 18:37
Fotó: Getty Images

A budapesti városvezetés, mint eddig, ezután is ezekhez alkalmazkodik, saját hatáskörében ennek megfelelő döntést hoz, esetenként hozzájárul a kormány álláspontjának alakításához is, ahogyan az a főváros által beszerzett tesztkapacitások vagy a maszkviselés szabályainak fővárosi rendelete esetén történt - írta Karácsony Gergely az MTI híre szerint.

Főpolgármesterként természetesen feladatának tekinti, hogy a járvány lefolyására, egyben a korlátozásokkal kapcsolatos türelem alakulására figyelemmel készüljenek Budapest újranyitására is. Ezt - szemben Gulyás Gergely egyes sajtótermékek tudatos ferdítésén alapuló téves állításával - nem az álláspontom megváltozása, hanem az átláthatóság, kiszámíthatóság és tervezhetőség szüksége indokolja, amire a budapestiek okkal tartanak igényt - tette hozzá Karácsony Gergely. Ennek kiindulópontja, hogy a város újranyitása csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet.

Gulyás Gergely csütörtöki szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a kormány kész végre egyeztetni a fővárosi önkormányzattal a város újranyitásának stratégiájáról - írta a főpolgármester.

Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Eddig sajnálatos módon ezeket nem kaptuk meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek.

- írta Karácsony Gergely, aki erre figyelemmel azt kéri Gulyás Gergelytől, hogy küldje el neki a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát, valamint a fővárosban elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül "lakosságinak" és nozokomiális fertőzésnek. Továbbá kéri, a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

Ezekre az adatokra alapozva tudjuk kellő alapossággal, a járvány megfékezésére, esetleges majdani visszatértének elkerülésére figyelemmel megtenni konkrét javaslatainkat a fővárost érintő korlátozások fokozatos enyhítése érdekében - írta a főpolgármester, aki továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy a kormányülésen elhangzott ígéretének megfelelően a járvány elleni védekezésről, valamint a nyomában egyre súlyosabban jelentkező gazdasági és szociális válság kezeléséről haladéktalanul kezdje meg az önkormányzati szövetségekkel való egyeztetést is.

Gulyás Gergely csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta: meglepve olvasták Karácsony Gergely szerdai levelében az együttműködéssel kapcsolatos kritikát. Úgy látják megváltozott a főpolgármester álláspontja, és úgy gondolja, Budapesten is szükséges lenne az élet újraindítása. A miniszter azt mondta: a kormány azt várja Karácsony Gergelytől, tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra - szigorú menetrend szerint, védelmi intézkedések mellett - az élet Budapesten - írta az állami hírügynökség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2020.05.08 08:07

A böszme Karácsony egészségügyi főtanácsnoka egy ápolói végzettségű mentőápoló, akiről a böszme budapesti zsebdiktátor azt hazudja, hogy doktor. Természetesen milliós fizetésért. Mit tud ő elemezni?
Karácsony the killer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.08 01:22

A mai zenei ajánlat egy szelídebb, de kiváló metálszám tinikoromból. Az indián származású énekes-ritmusgitáros Blackie és az echte amerikai Chris Holmes szólógitásos együttmúködésének gyümölcse. Azóta sajnos szétváltak, az utóbbi is nagyon jó zenéket csinál - youtube-on megtalálható -. de már egyikük sem igazi a másik nélkül. Pont mint Pataky és Slamó.

WASP!!!

https://www.youtube.com/watch?v=IRBZWn_vTpA

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.07 20:36

@Ballada: "a Fővárosi"

Próbáld már kijárni legalább azt a 3 elemit, a "liberális" bérkomment-kollégáiddal együtt, Móricka. A szamárpadban szidhatjátok egymást, visíthatjátok hogy "Orbán!", "Gyurcsány!", mihelyst le tudtok írni 3 mondatot helyesen magyarul. Különben kaptok egy körmöst a vonalzóval, netán egy kokit az idegileg már amúgy is kimerült tanárotoktól, Mórickák.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.05.07 19:54

@Fricibacsi3: te meg csak a fröccsöket tologatod te tetves alkoholista.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ballada, 2020.05.07 19:11

A megyénkénti térkép tartalmazza a Fővárosi számot is, a fertőzötteket a rendőrség ellenőrzi, a Margitszigetet meg a többi zöldövezetet rekreációs használatát pedig Geri és haverjai intézik ezután is.i
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html