Karácsony hevesen bírálja a kormányt

A főváros megtámadja a budapesti kormányhivatal határozatát, amelynek értelmében nem nyílhat hajléktalanszálló a Városháza épületében - írta Karácsony Gergely főpolgármester szerdán Facebook-oldalán. Egy másik bejegyzésében azt közölte, hogy a jobboldali polgármesterek egy lépésében azt látja, hogy őket is zavarja, hogy a kormány elvette az önkormányzatok legfontosabb bevételeit.
Szabó Dániel, 2020. június 10. szerda, 13:12
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

"A határozatot természetesen megtámadjuk, a szállót kialakítjuk, a hajléktalanokat pedig megóvjuk nemcsak a járványtól, de a szívtelenség és az érzéketlenség politikájának képviselőitől is" - fogalmazott Karácsony Gergely.

A polgármester szerint a járvány első szakaszában - hála az elkötelezett szociális munkásoknak és a civileknek - nagyrészt sikerült megóvni a budapesti hajléktalanokat a fertőzéstől. Úgy véli viszont, hogy készülni kell azonban a járvány esetleges második szakaszára, és mindent el kell követni azok megvédéséért, akik magukat megvédeni nem tudják.

A főpolgármester közölte, hogy ehhez a hajléktalanszállók zsúfoltságát csökkenteni kell, olyan átmeneti szállást kell kialakítani, ahol az ellátásuk biztonsággal megoldható. Ilyen átmeneti szállás lehet a Városházának az a helyisége, amely később a Budapest Galériának ad majd otthont.

"A kormányhivatal mondvacsinált indokokkal meg akarja ezt akadályozni" - fogalmazott Karácsony, miután a fővárosi kormányhivatal kedden tudatta: elutasította a fővárosi önkormányzat örökségvédelmi engedély iránti kérelmét, így nem lehet a Városháza műemléknek nyilvánított épületében hajléktalanszállót nyitni.

A pénz miatt is vita van

Karácsony Gergely egy másik Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy a sajtóban megjelentek alapján a jobboldali kerületi polgármesterek közvetlen forrásokat kérnek. Ezt ő úgy értelmezi, hogy a fideszes polgármesterek is beálltak mellé a küzdelembe, amelyet az önkormányzatok megsarcolása és a Budapest-adó bevezetése ellen vív.

"Igazuk is van, és persze nem csak ők kérik". Ilyen közvetlen forrás például a gépjárműadó, amely eddig a kerületeknek járt, de a kormány most el akarja vonni az önkormányzatoktól, "zsebre akarja vágni" - írta a polgármester.

"Küzdjenek ez ellen a fideszes polgármesterek is, velünk együtt!" - fogalmazott Karácsony Gergely, aki szerint nincs rendben, hogy a kormány minden pénzt elvesz, amelyet a budapesti autósok azért fizetnek be a közösbe, hogy abból rendbe tegyék az utakat, a feladat viszont az önkormányzatoknál marad, forrás nélkül.

A tankolás után az autósok által erre a célra fizetett jövedéki adóból egyetlen fillért sem ad vissza az állam, és most elvenné a gépjárműadóból származó bevételt is - emelte ki.

A főpolgármester bejegyzésében közölte: mintegy 200 milliárd forintnyi útfelújítási igényt nyújtottak be a kerületek, de mivel minden Budapesten megtermelt 100 forintból 97-et elvesz az állam, ebben a ciklusban csak 28 milliárdot tudnak erre a célra tervezni.

"Hogy ez is több legyen, ahhoz közösen kell megküzdenünk Budapest megsarcolása ellen" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.06.10 17:24

Kamugeri egy hülye. Szétqurt mindent, ami a keze ügyébe került. Tarlós alatt egészen szépen fejlődött Budapest. Kamugeri alatt mindennel gond van. Tele vannak vele a hírek. És még csak egy éve polgármester. Mi lesz itt még? Budapest kezdhet rettegni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.06.10 14:14

@Fricibacsi3: na...elállt az eső és előjöttél a híd alól?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.06.10 13:40

Kamu Geri facebook huszár vigye a hajléktalan szállóját ballibsi körzetbe, ne a nem ballibsi körzeteket büntesse.
Mutassák meg pl Újbudán hogy mennyire szociálisan érzékenyek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html