Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az atv.hu szerint konstruktív hangulatban folytatott tárgyalásokat tegnap reggel Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs miniszter.

Az atv.hu szerint közel lehet a konszenzusos megoldás, amit arra alapoz, hogy a jövő kedden Palkovics Lászlót és Lovász Lászlót is meghallgatja a parlament költségvetési bizottsága az akadémiai kutatóintézetek költségvetésének, finanszírozási rendszerének az átalakítására vonatkozó tervekről. Az atv.hu forrásai szerint, ha egymással szöges ellentétben álló elképzeléseket képviselnének az Akadémia és a kutatóintézetek jövőjéről, nem lenne túl sok értelme a keddi közös meghallgatásuknak a parlamenti bizottságban.

Az atv.hu úgy tudja, kedden ülésezik az MTA vezetése, ahol az Akadémia elnöke ismerteti majd a Palkovics miniszterrel folytatott tárgyalások eredményeit. Az egyik akadémikus a tévé munkatársának azt mondta: elképzelhető, hogy lehetne elmozdulás az MTA részéről a közalapítványi fenntartás irányába, ha annak kuratóriumába az Európai Kutatások Tanácsa egy delegáltja is helyet kapna. Egy ilyen delegált ugyanis lehetetlenné tenné a nem rendeltetésszerű működést, és így lenne "európai kontroll" is.

Ezt történt eddig

Mint ismert, az MTA elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásába adnák az akadémiai kutatóintézeteket. Palkovics elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, ami március végén zárul le.

Időközben megjelent a Tématerületi Kiválósági Program, de a pályázatok keretére elkülönített milliárdokra az akadémiain kívül, egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is pályázhatnak. A pályázat beadásának határideje február végén jár le. Az MTA viszont garanciákat vár arra, hogy ha pályáznak, megkapják a Palkovicsék által visszatartott, az alapfinanszírozást biztosító 17 milliárd forintot.