Az egyeztetésre - amely szeptember 8-án lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetemen - szóló meghívást az egyetem vezetése, az egyetem fenntartójának vezetője és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője is elfogadta.

A rektori konferencia később az SZFE hallgatói önkormányzatának kérésére azt tudatta az MTI-vel, hogy a hallgatói önkormányzat testületi döntéssel határoz arról, részt vesz-e az egyeztetésen.

Az egyeztetést azért kezdeményezte a két szervezet, mert úgy látják, hogy az "erősebb kijelentések" inkább mélyítik a szakadékot a fenntartó és az egyetem között, a megoldáshoz pedig párbeszédre van szükség.

A struktúraváltást mindkét szervezet előremutató folyamatnak tartja, azonban határozott álláspontjuk, hogy csak akkor vezethet eredményre, ha a fenntartó és az egyetem is azonos elképzelések alapján kezdi meg az együttműködést, egyébként az egyetem és a hallgatók is sérülnek a folyamatban.

Az SZFE vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal tisztségéről,attól a naptól az intézmény fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetői, tekintettel arra, hogy az egyetemi működtetési modellváltás ürügyén alapvető jogaitól megfosztották, tekintettel arra, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önállóság látszatát, és végül tekintettel arra, hogy az autonómiáját megszüntető alapdokumentumokat az új fenntartó képviselője rásban is megerősítette, lemondtak vezetői megbízatásaikról - jelentette be hétfőn az SZFE.

Pénteken színészek és szegényeket oktató szervezetek demonstráltak közösen az SZFE épületénél, a Vas utcában, biztosították egymást szolidaritásukról. - tudósított a 24.hu.

Legközelebb vasárnap demonstrálnak az SZFE miatt: élőláncot akarnak szervezni az egyetem és a Parlament közé.