Kedvezmény járhat nyugdíjazáskor, ha gyermeket nevelt - íme, a tudnivalók

A gyerekek után járó kedvezmények hol közvetlenül, hol közvetve jelentkeznek a nyugdíj megállapításakor. Sok kedvezményt vehet igénybe a nyugdíj megállapításakor az, aki gyereket vállal. Ezeket mutatta be részletesen az Adózóna.
K. Kiss Gergely, 2018. június 7. csütörtök, 15:22
Fotó: Shutterstock

Ha egy nő 40 év munka után nyugdíjba menne, szigorúbb szabályok vonatkoznak a nyugdíjra jogosultsági idejének kiszámítására. Jogosultsági időként kizárólag a munkaviszonyban, vállalkozóként, vagy más kereső tevékenységgel járó jogviszonyban eltöltött időt lehet figyelembe venni - írja szemléjében a hvg.hu.

A szigorúbb rendelkezésen belül viszont kedvezmény, hogy jogosultsági időnek minősül az a szolgálati idő is, amelyet az anya terhességi-gyermekágyi segélyben, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett.

Ugyancsak a gyerekekkel összefüggő kedvezmény, hogy az előírt 32 év keresőtevékenységgel töltött jogosultsági idő - ha a jogosult a saját háztartásában öt gyermeket nevelt - egy évvel, minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. A hozzátartozói nyugellátások tekintetében is több kedvezmény jár a gyerekek után - figyelmeztetnek az Adózónán.

A nyugellátásra való jogosultság tekintetében ketté kell választani a saját jogú, illetve a hozzátartozói nyugellátások során érvényesíthető kedvezményeket.

A saját jogú nyugdíjra - öregségi nyugdíjra - való jogosultság tekintetében mindenekelőtt a 2011. január 1-jétől bevezetett nők kedvezményes nyugdíját, a köztudatban "nők40" nyugdíjaként ismert nyugdíjba vonulási lehetőséget kell megemlíteni. A kedvezményes öregségi nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult lehet az a nő, aki legalább 40 évi jogosultsági idővel, és ezen 40 éven belül legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett jogosultsági idővel rendelkezik.

CímlaoFotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pistapapi, 2018.06.07 19:06

És a férfiak? Nélkülük a gyerekprojekt nem lett volna! Akilk diolgoztak adóztak és vastagon hozzájárultak az élethez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html