Kellemetlen meglepetés várhatja a boltokban

A reklámtáskák mellett a boltokban ma még ingyenesen kapható nejlonzacskókra is kiterjesztheti a kormány a csaknem kétezer forintos termékdíjat.
Domokos László, 2017. szeptember 29. péntek, 09:42
Fotó: Napi.hu

Nem volt hiábavaló a műanyag szatyrokra korábban kivetett különadó, a környezetvédelmi termékdíj bevezetésével jelentősen visszaszorult a boltokban korábban ingyenesen kapható nejlontáskák száma. A kormányzat 2012-ben kilónként 1900 forintos pluszterhet rakott a boltokban kapható reklámtáskákra, ezzel pedig gyakorlatilag vége szakadt az áruházakban ingyen osztogatott szatyrok korának - írta a pénteki Magyar Idők.

Tavaly egy főre mindössze 14 reklámtáska jutott, ez a mennyiség nemcsak hazai, hanem uniós szinten is óriási előrelépést jelent - derült ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. Az üzlettérben használatos műanyag zacskók azonban még mindig nagyon elterjedtek, a rendszerint ingyenesen kapható csomagolóanyagból ma is rengeteg fogy országszerte. Tavaly például minden magyarra 88 darab nejlonzacskó jutott.

A termékdíj emelt összege ma még csak a bevásárlótáskákra vonatkozik, a boltokban csomagolás nélkül kapható áruk szállítására használt zacskókra csupán kilónkénti 57 forint. A változtatás érdekében még idén módosítanák a környezetvédelmi termékdíjról szóló rendeletet és e műanyag zacskók termékdíját is 1900 forintra emelnék.

Az emelés csupán a nagyon könnyű zacskókra, amelyek például a zöldség-gyümölcs csomagolására és szállítására használatosak, nem vonatkozna.

A parlament elé beterjesztett törvénymódosítás része az is, hogy a szórólapokra, reklámújságokra kivetett termékdíj a jelenlegi 85 forintról 2018-tól 114 forintra nőne kilogrammonkénti - erre még csütörtökön a Zoom.hu figyelt fel. Ráadásul érdekes kivételre is javaslatot tesz a kormány: a jövőben, ha a reklámújságot nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami (kormány) vagy önkormányzati szerv - alapfeladata ellátása körében adja ki és erről nyilatkozik-, akkor nem kell fizetnie egyáltalán termékdíjat.

A javaslat időzítése aligha véletlen a választási év előtt, hiszen így a kormányzati, önkormányzati szóróanyagok előállítása olcsóbb lesz - ami ellentétes a törvény a most törvénymódosítás alapvetésével vagyis, hogy csökkenjen a reklámpapírok és a műanyag zacskók forgalma, így az általuk okozott szennyezés - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.09.29 10:40

@kabainetk@freemail.hu: > Ráadásul érdekes kivételre is javaslatot tesz a kormány: a jövőben, ha a reklámújságot nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami (kormány) vagy önkormányzati szerv - alapfeladata ellátása körében adja ki és erről nyilatkozik-, akkor nem kell fizetnie egyáltalán termékdíjat.<
nem is értem, miért cicóztak eddig...kivételt bármit bármikor tehetnek..
majd ők elhasználják (elpusztítják) azt, amit rajtunk megspórolnak
persze jobb helyeken ez úgy szokott lenni, hogy az állam önmagával nem kivételez, hanem példát mutat..
ebből is látszik, hogy ez nem jobb hely
pl. miért kell vacakolni a jogosítvánnyal, ha valaki állami alkalmazott..simán elengedhetnék..
az, hogy képzetlen, hozzá nem értő siora dolgozik az állami (minisztériumi szférában)..az már megvan (pl. autószalon volt tulajdonosa a külügynél osztályvezető lesz..simán..legalább az autómárkákat felismeri..hehe..)
mellesleg az ilyen szigorítások célja a használat visszaszorítása...ugye ezt nem akarják az állami, önkormányzati szférában, nekik ne kelljen gondolkozni, átgondolni, hanem vég nélkül lehessen használni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kabainetk@freemail.hu, 2017.09.29 10:28

Majd hazagurítjuk a pucér zsömléket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html