Biciklisávok: visszaszólt a főváros Fürjesnek

A budapesti önkormányzat nevében Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes reagált Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár levelére, amelyben többek között azt kérte Karácsony Gergelytől, hogy fejezze be az autósüldözést.
Szász Péter, 2020. augusztus 28. péntek, 16:05
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Fürjes azt kérte számon a főváros vezetésén, hogy túlságosan kerékpárosbarát és az autósok érdekeit háttérbe szorítja.

Az államtitkár azt kérte, hogy még a szeptember 1-jei iskolakezdés előtt szüntesse meg a Nagykörúton, az Üllői út belső szakaszán és más forgalmas budapesti főútvonalakon - megfogalmazása szerint - "a budapestiek megkérdezése, a beígért társadalmi párbeszéd nélkül és szakmai hatástanulmányok hiányában", kísérleti jelleggel kialakított ideiglenes sávlezárásokat.

A kérdés a Napi.hu számára készített kutatás szerint is megosztja a budapestieket, erről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is várja még pár napig a lakossági észrevételeket.

Dorosz Dávid szerint a főváros vezetése úgy tekint a városra és annak lakóira, hogy ott nem gyalogosok, közösségi közlekedést használók, biciklisek és autósok küzdenek egymással, hanem a városukat szerető, óvó emberek szeretnének több zöldet, tisztább levegőt, élhető környezetet, szeretnének közlekedni, a lehető legkönnyebben eljutni céljukhoz.

Ebben a tekintetben a járvány új helyzetet teremtett. Dorosz idézi Vitézy Dávid korábbi megszólalását, amelyben támogatta az ideiglenes kerékpársávok kialakítását.

Érdekes kísérletnek tartjuk azt is, Államtitkár úr, ahogyan Ön nem először próbálja azt a látszatot kelteni, mintha a belvárosi közlekedési dugók a fideszes városvezetés leváltása óta lennének jellemzőek Budapesten. Azt hiszem, ezt a próbálkozást a budapestiek elmúlt évekből származó tapasztalatai elég világosan cáfolják.

- olvasható a levélben.

Az ideiglenes kerékpársávokról szóló döntés a következő szempontok alapján született meg:

 • társadalmi konzultáció eredménye, amelyen már eddig közel 50 ezer budapesti nyilvánított véleményt, nagy örömünkre
 • érintett civil szervezetekkel való konzultáció
 • érintett kerületi polgármesterekkel való egyeztetés
 • forgalomszámlálási adatok
 • a Budapest Közút szakmai anyagai
 • a BKK szakmai előterjesztései
 • a Nagykörút élhetőbbé, zöldebbé és tisztábbá tételének átfogó koncepciója
 • nemzetközi példák tanulmányozása
 • az élhető Budapest programja

Mit kellene tennie Fürjes Balázsnak?

 • A főpolgármester kezdeményezésének támogatása az állami iskolafenntartók felé a csúsztatott tanításkezdés ügyében a reggeli tumultusok elkerülése érdekében.
 • Dorosz Dávid reméli, hogy az állami beruházással kapcsolatos bizonytalankodás az M0-on nem terheli tovább az M3 - M1- M7 átmenő forgalmával a főváros úthálózatát és akkor Csepelről sem csak a Rákóczi híd-Petőfi híd érintésével lehet eljutni az M1, M3, M6, M7 autópályákra.
 • Fürjesnek át kellene gondolnia javaslatát, amellyel az Üllői úton szinte ellehetetlenítené az M30 járatot
 • Hírek szerint a ferencvárosi atlétikai stadion Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó beruházó által, a Fürjes Balázs által felügyelt Puskás-stadion hatalmas költségeivel összevethető áron fog megvalósulni. A Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott az átláthatóság biztosításáról annak érdekében, hogy a más stadionberuházásoknál tapasztalt túlárazások elkerülhetők legyenek. A főváros elvárja az államtitkártól, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatának megfelelően biztosítsa a beruházást, annak költségeinek átláthatóságát, erről adjon folyamatos tájékoztatást a kerület vezetőinek, a városvezetésnek és természetesen a budapestieknek is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.08.29 00:03

@europeer:
Talan most jott el az ideje annak, hogy szamot vessenek az emberek a fopolgarmester jeloltrol. Korabban mindenki ugy volt vele, hogy mindegy ki indul, csak ne a tartospista maradjon nyeregben. Mondhatni a cel teljesult. Viszont a problema eszkalalodott. Ez a karacsony, aki a zugloi bormsagokat is futoszalagon gyartotta, egy langlelku martir, es marhara nem erdekli semmi, csak az, hogy 1 ciklus alatt annyi baromsagot csinaljon meg a "sotetzold" ideologiakbol, amennyit csak tud. Az se erdekli, ha utana vilagga kergetik.

Konkluzio, egy szelsosegesen idiota pincsit nem optimalis lecserelni egy szelsosegesen idiota marhara. En azert megertem az embereket, mar tenyleg olyan szinten van a fidesz utalat, hogy akar oszama bin ladent is megvalasztanak. Ez nyilvan duhbol tortenik, es nagyon nem jo irany. A partok sem konnyitettek meg a helyzetet, mert ok jelolnek a valasztok csak a kinalatbol valogathatnak. A protest szavazatok sokat ertek, a +12% helyett -7% lett a vege, cirka az ember 10%-a megsem tartstospistat valasztotta. Erre figyelni kell 22-ben, mert a rossz jelolteknel egeszen biztos sokkal jobban taszitani fogja az eddig a kormanyra szavazokat, okulva a mostani baklovesbol. Mert ez az volt a javabol.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.28 19:37

" túlságosan kerékpárosbarát "
Nem az, mert akkor nem veszélyeztetné az életüket, ezzel a megoldással.
Nem az, hanem konkrétan autósellenes.
És a wikipédián olvasható, hogy talán mi váltotta ki belőle, és, hogy talán miért nincs jogosítványa.
Édesapjának autóbalesete volt, és ez talán így hatott rá.
Talán autó(s)fóbia alakulhatott ki nála.
Az autósoknál meg Karácsony fóbia, s be lesz intve neki a következő választáson.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2020.08.28 19:16

A hülye fideszes fasz. Még merészel olyasmit számon kérni, amit ők napi rendszerességgel csinálnak. Hányszor alapoztak egy döntést hatástanulmányra vagy az érintettek megkérdezésére? Elmegy a jó b..dös k..rva anyjába az ilyen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.28 18:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html