Az MSZP választási programja választ ad Magyarország égető társadalmi, gazdasági és demokratikus válságára - jelentette ki Mesterházy Attila pártelnök a szocialisták szombati kongresszusán, hangsúlyozva: sikerült az MSZP újjászervezése, ők a Fidesz kihívói, a legnagyobb, legszervezettebb ellenzéki párt.

A pártelnök azt mondta, két értékrend és politikai kultúra küzd majd meg egymással a 2014-es választáson. A Fidesz Orbán Viktor "jellemének megfelelően" erőszakos, háborúskodó, önkényes és Európa-ellenes politikát folytat, míg az MSZP a normális emberek igényeivel összhangban fejlődő, igazságos, demokrata és európai országot szeretne építeni - hangsúlyozta.

Az MSZP vezetője szólt arról, hogy a Fidesz visszaélt parlamenti kétharmadával és a "többség zsarnokságát" valósította meg. Nem szabad remélni, hogy Orbán Viktor bármin változtatna, ha újra kormányra kerül, ezért az MSZP feladata lesz visszatéríteni Magyarországot a szabad köztársaság felé - fűzte hozzá Mesterházy. Elmondta: programjuk, amelynek jóváhagyásáról a kongresszus délután dönt, világossá teszi, hogy a gyermekek, a nők, a munkavállalók, a nyugdíjasok, valamint a kis- és közepes vállalkozások nyertesei lesznek a szocialista kormányzásnak.

Ezt tennék

Egyebek mellett azt ígérte, hogy az MSZP kormányzása első évének végére felszámolja a gyermekéhezést, eltörli a bölcsődei gondozási díjat, és 2014 szeptemberétől tandíjmentessé teszi a felsőoktatást a bekerülő hallgatóknak.

Céljaik között említette, hogy a nők egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak, minden családban legyen legalább egy kereső, továbbá a többkulcsos adórendszer bevezetését, nyugdíjkorrekciós program elindítását, valamint a vállalkozásokat terhelő adók számának csökkentését.

Az ígéretek fedezetéről szólva elmondta: újrarendeznék a költségvetési kiadásokat, stadionok helyett bölcsődéket, óvodákat, tornatermeket építenének, az E.On földgázüzletágának megvásárlása helyett pedig növelnék az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét.

Hozzátette: felelős, kiszámítható gazdaságpolitikát folytatnának, ami olcsóbbá tenné az ország finanszírozását, az európai uniós támogatásokat hatékonyabban használnák fel, és visszaszorítanák az állami korrupciót.

Mélyül a társadalmi szakadék

A pártelnök úgy fogalmazott: Orbán Viktor bűne, hogy "visszahozta a Horthy-rendszer nyomorát". A baloldal nem nyugodhat bele ekkora jövedelmi különbségekbe, küldetése képviselni azokat, akiket más nem akar - hangoztatta, megjegyezve: a Fidesz ezzel szemben a kiváltságos kevesek érdekeit képviseli.

Az MSZP elnöke beszédében bűnbandának nevezte a Fideszt, és úgy fogalmazott: ilyen "tolvaj, hazug, csaló kormányt" még nem látott az ország. Szavai szerint a 2014-es választáson vissza kell venni az országot az "Orbán-klántól", majd következhet a bűnösök megbüntetése. Ez azonban az igazságszolgáltatás feladata lesz, nem politikai boszorkányüldözésre készülnek - folytatta a pártelnök.

Az MSZP-ről azt mondta: új politikusgenerációval, új politikával és programmal áll a választók elé. "Tanultunk a hibákból, másképpen fogjuk csinálni" - jelentette ki, majd a kongresszus nyilvános részének végén színpadra hívta az MSZP kéttucatnyi vezetőjét, azokat a politikusokat, akik - mint elmondta - a szocialisták megújulását jelképezik, és választási listáinak élén kapnak helyet.

Bemutatják a Fidesz "igazi arcát"

Közölte, hogy programjukról konzultációt kezdenek civil és szakszervezetekkel, politikusaik pedig az összes egyéni választókerületben meghallgatják az emberek véleményét. Emellett - folytatta - kampányt indítanak a Fidesz "igazi arcának" bemutatására, szembesítik a kormánypártot ígéreteivel.

A SYMA-csarnokban tartott kongresszus kezdetén három kisfilmet vetítettek le, amelyek szerint a Fidesz igazi arcát a trafik- és a földügy, illetve a magánnyugdíj-megtakarítások állami kézbe vétele mutatja meg. A filmeket - amelyeket több más kampányanyaggal együtt a www.egyenesen.hu weboldalon tettek közzé - három frakcióvezető-helyettes, Harangozó Tamás, Lukács Zoltán, Tóbiás József kommentálta azzal, hogy ezek az ügyek a Fidesz kormányzásának jelképei, és a választásokig le kell hullania a Fidesz álarcának.

Tóbiás József szerint ki kell derülnie, hogy a kormánypárt esélytelenséget, kiszámíthatatlanságot és mélyszegénységet hagy maga után, és Magyarország csak az éhezésben, a fásultságban és az értelmetlen háborúskodásban teljesít jobban.

Harangozó Tamás úgy fogalmazott, a Fideszt a "dohányon kívül semmi sem érdekli". A jelenkor padlássöprésének nevezte a trafikpályázatot, amellyel a kormány a tisztességes emberek pénzét vette el, hogy szétoszthassa sajátjai között.

Lukács Zoltán arról beszélt, hogy a Fidesz leginkább a munkavállalókkal szemben játszotta el becsületét, de kitért arra is, hogy a kormánypárt elvette a termőföldet a gazdáktól, és a "haveroknak" adta. "Munkát és kenyeret kell adni az embereknek" - jelentette ki, hozzáfűzve: erre alapozzák politikájukat, hogy biztonságos, nyugodt és fejlődő Magyarországot teremthessenek.

A szocialista párt választási programjáról és listáiról döntő kongresszus mottója: "Egy csapat vagyunk!"

Elfogadták a választási programot és a listákat

Elfogadta a szocialisták Igazság, biztonság, szabadság, jólét című választási programját, valamint a párt országgyűlési és európai parlamenti (EP) listáját az MSZP kongresszusa. Mesterházy Attila pártelnök újságíróknak elmondta: a programot ellenszavazat nélkül, az EP-listát 86, a parlamenti választási listát pedig 82 százalékos többséggel hagyták jóvá a küldöttek.

Az országgyűlési listát Mesterházy Attila vezeti, őt Botka László választmányi elnök, Tóbiás József frakcióigazgató, Gúr Nándor alelnök és Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes követi. Mögöttük Molnár Zsolt budapesti pártelnök, Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor elnökhelyettes, Hiller István korábbi pártelnök és Kunhalmi Ágnes elnökségi tag következik. Az első húszban kapott helyet Velez Árpád pártigazgató, Szakács László elnöki kabinetvezető, Korózs Lajos, Bangóné Borbély Ildikó, Varga László, Tóth Bertalan és Demeter Márta elnökségi tag, Legény Zsolt, a szocialisták demokráciaközpontjának vezetője, Harangozó Gábor választmányi elnökhelyettes és Heringes Anita paksi MSZP-elnök.

A 151 névből álló listán nem szerepel a mostani szocialista frakció csaknem harmada, így például Lendvai Ildikó és Kovács László korábbi pártelnök és Lamperth Mónika sem, aki több tárcát is vezetett a szocialista kormányokban. Ők egyéniben sem indulnak, így biztosan nem lesznek tagjai a következő Országgyűlésnek.

Az EP-lista élén Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja áll, mögötte Ujhelyi István parlamenti alelnök, Gúr Roland brüsszeli delegációtitkár, Veres János korábbi pénzügyminiszter és Gurmai Zita EP-képviselő következik. A másik három jelenlegi szocialista EP-képviselő, Göncz Kinga, Herczog Edit és Tabajdi Csaba nincs a listán.

Program 15 fejezetben

A szocialisták választási programja 15 fejezetből áll: oktatáspolitikai tervekkel kezdődik és a szigorú elszámoltatás, a jogállami igazságtétel lehetőségeivel zárul. Mesterházy Attila elmondta, a dokumentum összegzi a több mint egy éve kezdődött szakpolitikai programalkotás eredményét. Melléklete a szocialisták és az Együtt-PM közpolitikai megállapodásának szövege.

A kongresszus tudomásul vette azt is, hogy a pártelnök október 22-én aláírja a választási megállapodást Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével.

Elfogadtak egy választási felhívást is, amely szerint Magyarország nem bír ki még négy év Orbán-kormányzást, a 2014-es választás valójában népszavazás lesz Orbán Viktorról, arról, hogy merre menjen Magyarország, visszafelé vagy előre. Erre hivatkozva a szocialisták választási részvételre hívnak mindenkit, aki "az Orbán-klánt le akarja váltani a hatalomból".