A választási kampánycél miatt meghosszabbított kilakoltatási moratórium kozmetikázza a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) által foganatosított eljárások számát 2018 első félévében - derül ki az MBVK által a Napi.hu-val megosztott adatokból. A 2018. I. féléves adatokat összegezve megállapítható, hogy ebben az időszakban 1486 kilakoltatást, illetve birtokba adást hajtottak végre. Ez a szám 2017 első félévében még 1918 darab volt.

Csakhogy a kilakoltatási moratórium eddig minden évben december 1-től március 1-ig tartott, azonban választási kampánycél miatt magánszemélyek esetén meghosszabbították: legutóbb már november 15-től április 30-ig tartott, azaz több, mint két hónappal hosszabbodott meg. A moratórium meghosszabbítása azt is jelentette, hogy 5 és fél hónap haladékot lehetett nyerni az adósság esetleges rendezésére is.

2018. I. és II. negyedévi adatait külön megvizsgálva megállapítható, hogy a 2018. I. félévben foganatosított eljárások 91,18 százaléka - a kilakoltatási moratórium határidejének lejártát követően - 2018. II. félévben volt - írta az MBVK. Januártól márciusig összesen 131 eljárás történt, áprilistól júniusig viszont rögtön 1355 darabra ugrott ez a szám.

Az is sokat elárul, hogy a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt kilakoltatások száma is kimagaslóan nőtt, mely 2018. II. negyedévben több mint kétszeres, 103,13 százalékos emelkedést mutat 2017. azonos időszakához viszonyítva. Az önkényesen elfoglalt lakások kiürítését és felpörgették: ezek száma áprilistól júniusig 42 százalékkal nőtt.

Az azóta eltelt időszakról hivatalos adatok nincsenek, de sajtóhírek szerint a moratórium lejárta folyamatosak a kilakoltatások.

Még tavaly szeptemberben döbbenetes adat derült ki az Igazságügyi Minisztérium Szabó Tímeának, a Párbeszéd képviselőjének írásbeli kérdésére adott válaszából a magyarok anyagi helyzetéről. Összesen 900 ezer banki követelésből eredő (hitel-, kölcsön- és lízingszerződés) végrehajtási ügy van, tehát minden tizenegyedik magyar ember érintett. Az összes ügy értéke költségekkel és kamatokkal növelten pedig 3200 milliárd forint. Rengeteg eljárás szünetel vagyontalanság, behajthatatlanság miatt: a 900 ezerből 280 ezer ügy ilyen, ezek összértéke pedig 2500 milliárd forint.