Kiszorítja a kínai fokhagyma a magyart

Magyarország már nem önellátó fokhagymából: annyit importálunk, főként Kínából, mint amennyit itthon megtermelünk. Makó térségében egyre többen termesztenek gabonát fokhagyma vagy vöröshagyma helyett- írja a Magyar Hírlap.
Napi.hu, 2016. június 4. szombat, 09:59
Fotó: Napi.hu

Zsugorodik a fokhagyma termőterülete Magyarországon. Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak elmondta: míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint. Nagy az élőmunka-teher a fokhagymán: a szedés, a mosás-tisztítás, a csomagolás mellett a kiváló vetőmag és az öntözés sem csekély költséget jelent. A termesztők szerint öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, nincs kellő profit, ezért Makó térségében és Békés megyében is nem kevesen mást vetnek a földbe, például gabonát.

Gubacsi Zoltán jelezte: a héten megkezdődött a tavaszi fokhagyma betakarítása, az átlagosnál kisebb termés várható. A termésátlag hektáronként tíz tonna, ez friss zöld fokhagymát jelent, amely a szárítás után 30 százalékot veszít súlyából. A termesztők kilónként nyolcszáz forintos felvásárlási árral kalkulálnak.

Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg csaknem annyit importálunk, főként Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termesztünk. Nemcsak a fokhagyma termőterülete csökkent, hanem a vöröshagymáé is, az osztrák és holland áruk miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK