Kiszúrnak azzal, aki buszon utazik - új szabályokról döntöttek

Ha baleset történik, késik a busz, kimarad egy járat, illetve ha mozgáskorlátozott akar autóbuszon utazni, akkor ezek kezelésére uniós szabályok vonatkoznak, de szombattól - a kormány döntése miatt - az előírásokat a belföldi járatokon nem kell alkalmazni.
Németh Géza, 2017. március 20. hétfő, 17:06
Fotó: Napi.hu

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet a menetrend szerinti, belföldi autóbuszjáratokra ad felmentést az uniós szabályok alól. Így például ha a jegyértékesítést a busztársaság kiszervezi, az uniós szabályok szerint felel az alvállalkozójáért, a kormány most kizárta a felelősségét.

Ha balesetet szenved a busz, a fuvarozónak ésszerű és arányos segítséget kell nyújtania az utasok részére, a balesetet követő azonnal felmerülő szükségleteik tekintetében. Ez a segítségnyújtás - szükség esetén - kiterjed az elhelyezésükre, az élelemre, a ruházatra, a szállításra és az elsősegély megkönnyítésére. Nos, ezt az uniós szabályt sem kell alkalmazni belföldön, mint ahogyan nem érvényes a legalább két éjszakára, személyenként (és éjszakánként) 80 eurós szállásköltség sem.

Ha lerobban a busz, akkor a fuvarozónak biztosítania kell vagy azt, hogy attól a ponttól, ahol a jármű működésképtelenné vált, egy másik járművel folytatja a járatot, vagy azt, hogy a működésképtelen járműtől egy megfelelő várakozási helyre vagy olyan autóbuszállomásra szállítja az utasokat, ahonnan folytatni lehet az utazást.

Az EU-országok dönthetnek úgy, hogy mentességet biztosítanak a vállalkozásoknak. Azonban e követelmények alól csakis belföldön közlekedő, illetve olyan járatok esetében adhatnak felmentést amelyek útvonalának nagy része az EU területén kívül esik, és amelyek menetrend szerinti megállóhellyel rendelkeznek az EU-n kívül.

A menetrend szerinti járat törlése vagy késedelmes indulása esetén a fuvarozónak a lehető leghamarabb, de legkésőbb az indulás tervezett időpontját követően 30 percen belül tájékoztatnia kell az autóbuszállomásról induló utasokat a helyzetről és - amint ez az információ rendelkezésre áll - a várható indulási időről. Amennyiben az utasok járatkimaradás vagy késés miatt lemaradnak egy csatlakozó menetrend szerinti járatról, a fuvarozó minden ésszerűen elvárható erőfeszítést meg kell hogy tegyen annak érdekében, hogy az érintett utasokat a más választható csatlakozási lehetőségekről tájékoztassa. Ez az uniós szabály is kimarad a belföldi járatok üzemeltetőinek a kötelezettségei közül.

Az uniós rendelet egy nagy szabály-blokkot szentel a mozgáskorlátozott személyek busszal történő utazásának a megkönnyítésére. Ezeket a szabályokat sem kell alkalmazniuk a belföldi buszos cégeknek.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket az e-jegy bevezetéséről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

drnemoda@yahoo.com, 2017.03.21 08:03

LÉnyegében csak egy szabályt vesznek át,adja ide a pénzt az Unió, a többi nem számít !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2017.03.20 18:42

Megkezdődött az Unióból való kihátrálás? Mi következik még???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html