Koronavírus: Budapesten fokozott ellenőrzésekbe kezd a hatóság

Tájékoztatásuk szerint február 27-ével kezdtek ellenőrzés-sorozatba.
Szabó Dániel, 2020. március 4. szerda, 13:31
Fotó: Getty Images

Fokozott fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket folytat a kormányhivatal a koronavírussal kapcsolatban Budapest Főváros Kormányhivatala - jelentették be március 4-én kiadott közleményükben.

A hatóság az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat irányainak megfelelően végzi a munkáját. A hatóság a fogyasztók védelme érdekében kiemelten ellenőrzi a hagyományos kereskedelmi üzletekben, áruházláncokban megtalálható olyan termékeket, melyek iránt a koronavírus európai terjedése miatt megnövekedett a kereslet.

Külön ellenőrzik a kézfertőtlenítő termékeket, amelyek vizsgálata során az ITM vegyipari laborjában azt vizsgálják, hogy valóban rendelkeznek-e a gyártó által feltüntetett fertőtlenítő hatással, nehogy azok hamis biztonságérzetet keltsenek a fogyasztókban.

Az élelmiszerek, tisztítószerek illetve az egyéb, koronavírus-fertőzés miatt keresett eszközök tekintetében azt nézik, hogy a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő-e az ártájékoztatás. Kiszűrik a megtévesztő árfeltüntetéseket, illetve azt is figyelik, hogy az üzletek ténylegesen a kiírt áron értékesítik-e a termékeket. Az ellenőrzések folyamatosak, és amennyiben a kormányhivatal jogsértést tapasztal, a megelőzés érdekében fokozott szigorral lép fel, és a rendkívüli körülményekkel arányos szankciókat alkalmazza.

A fővárosi vezetés tájékoztató kampányt is indított a koronavírussal kapcsolatban: plakátokon, kiadványokon értesítenek mindenkit a hasznos és fontos tudnivalókról.

Magyarországon továbbra sem tudnak koronavírus fertőzöttről. Kínában eddig diagnosztizált 80 270 fertőzött közül csaknem 50 ezren már meggyógyultak. A még kezelés alatt álló, több mint 27 ezer páciens közül 6416 állapota súlyos. A Corriere della Sera szerint Olaszországban 2260 megbetegedést regisztráltak, a halottak száma pedig meghaladja a 80-at. Új eseteket jelentettek Belgiumból, Németországból és Lengyelországból is szerdán. Ázsiában Iránban és Dél-Koreában terjed gyorsan a vírus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bartleby, 2020.03.04 22:42

Kínai piacok, muszlim imaházak környékén sem ártana fokozottan ellenőrizni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html