Koronavírus: elrendelhetik a kötelező országos maszkviselést!

A jövő héttől országszerte mindenkinek előírhatják a védekezést segítő viseletet, ha üzletbe vagy vendéglátóhelyre megy - tudta meg a Magyar Nemzet. Ezzel párhuzamosan újra kinyithatnak a kisebb üzletek, és változhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv az élelmiszerboltokban. Májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók is.
Domokos László, 2020. április 28. kedd, 07:05
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció.

Egyfajta főpróbának is tekinthető ez a hét, amikor a főpolgármesteri rendelet alapján tegnap óta kötelező Budapesten arcmaszkot viselnie mindenkinek, ha a közösségi közlekedést használja vagy taxiba ül, továbbá ha a boltokba, üzletekbe tér be.

A jövő héttől már országosan bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános, zárt terű vagy csoportosulásra alkalmas helyeken - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint a Covid-19 miatti veszélyhelyzetben a gazdaság újraindítására irányuló, május elejétől tervezett enyhítés az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal is járhat - a nemzetközi ajánlások mentén. Előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata valamennyi kereskedelmi egységbe való betérés, illetve bevásárlóközpont, benzinkút felkeresésekor, és ennek ellenőrzése nem csupán a vállalkozó dolga lesz.

Várhatóan az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is változik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Ez azt jelenti, hogy már májusban újra kinyithatnak például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

Elképzelhető, hogy az élelmiszerüzletek négyzetméterben meghatározott mérete alapján azt is kiszámítják, hogy hány vevő betérése lehet optimális egy időben. A Magyar Nemzet szerint májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák és az éttermek, kávézók is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.28 10:21

Meg a faszomat is bekaphatják a tolvaj bűnöző mutyielvtársak, Orsóstul, Karácsonyostul. Tényeleg, ezeken mi a tetves kurva anyjukért nem látok maszkot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.28 09:58

Reméljük nem. A nagyvárosok az más kategória, de.... A fertőzési gócok a kórházak, idősotthonok és nem a piacok meg a hipermarketek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html