Hitelmoratórium: mikor kell szólni a banknak? Itt a Pénzügyminisztérium válasza

Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium, csak azt kell külön jelezni az érintetteknek, ha mégis tovább fizetnék hitelük törlesztőrészleteit - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára.
Csernátony Csaba, 2020. október 22. csütörtök, 09:28
Fotó: Getty Images

Jövőre 400-450 milliárd forint maradhat a családoknál és a vállalkozásoknál az eredetileg év végén lejáró hitelfizetési moratórium féléves meghosszabbítása miatt.

Gion Gábor közölte, minden gyermeket nevelő család, minden nyugdíjas, továbbá a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak élhetnek, valamint azok a vállalkozások, amelyeknek a bevétele jelentősen csökkent.

A moratóriummal a gyermeket várók is élhetnek, ha a magzat már legalább 12 hetes, de erről tájékoztatni kell a bankot - tette hozzá. Gion Gábor felhívta a figyelmet, hogy tetszőleges alkalommal lehet felfüggeszteni, majd újra fizetni a hitelt.
A december 31-ig érvényben lévő moratóriumról azt mondta, a világon is egyedülálló, hiszen teljes körű és automatikus, illetve hosszabb ideig (9 hónapig) tart, mint más országokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK