Csiki-csuki a határon - mi lesz az ukrán vendégmunkásokkal?

Bár Magyarországon nőtt a munkanélküliség, a nyugati országrészben még még mindig szükség van külföldi vendégmunkásokra, akiknek gondot okozhat a határ átlépése.
Komócsin Sándor, 2020. július 20. hétfő, 08:55
Fotó: Rendőrség

Mintegy 90 százalékkal esett a munkavégzés céljából kiutazók száma a korábbi évekhez képest. Az ukránok, szerbek és románok magyarországi munkavállalását nagyban befolyásolja a fertőzöttség szerinti besorolás - írja a Világgazdaság. A magyar munkaerőpiac szempontjából elsősorban Románia sárga és Ukrajna piros besorolásának van érezhető hatása.

Az előbbivel kapcsolatban azért, mert Magyarország és Románia között mindkét irányban sok munkavállaló ingázik, és az új szabályok szerint a magyar és a nem magyar állampolgároknak is karanténba kell vonulniuk az országba való belépés után - mondta a napilapnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaügyi szolgáltató cég ügyvezető igazgatója. Ukrajnából a járvány előtt sokan érkeztek az itteni munkaerőhiány miatt.

A felvételnél első körben a hazaiakat részesítjük előnyben, de azt tapasztaljuk, hogy az ország egyes, főleg nyugati régiói­ban nem jelentkeztek elegen, így továbbra is szükség volt és van külföldi munkaerőre is, főleg Ukrajna felől. A toborzásukat azonban átmenetileg felfüggesztettük, mert piros besorolású országból nem magyar állampolgárok nem léphetnek be az országba - mondta Juhász Csongor.

Sámson Dorottya munkaerőpiaci szakértő szerint az egyik legfőbb nehézséget az okozza, hogy nem mindig egyértelműek az iránymutatások, és a gyors változások miatt nagy a bizonytalanság. Például egy brazil munkavállalókat foglalkoztató cég nagyon nehezen tudta visszahozni a dolgozóit, az itt maradókban pedig feszültséget okoz, hogy nem tudják, ha hazautaznának, milyen feltételekkel jöhetnének vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK