Koronavírus: Szijjártó szerint a csehek továbbra is beléphetnek az országba

A cseh állampolgárok negatív teszteredménnyel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 31. hétfő, 19:21
Fotó: AFP

Szijjártó Péter azt írta: Bledben Andrej Babis cseh miniszterelnök azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy azok a cseh állampolgárok, akik szeptemberre már lefoglalták magyarországi szállásukat, továbbra is beutazhassanak Magyarországra.

Az új szabályozás kitárgyalása során a biztonsági garanciákat megkapták, így öt napnál nem régebbi negatív teszteredmény esetén keddtől is beengedik azokat a cseh állampolgárokat, akik már korábban szállást foglaltak maguknak Magyarországon - írta a miniszter.

Kedden, szeptember elsején lépnek hatályba a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések Magyarországon. Ideiglenesen a teljes belső határon visszaáll a határellenőrzés. Nem magyar állampolgárok a személyforgalomban Magyarország területére nem léphetnek be. Ez alól felmentést csak a rendőrség adhat.

A magyar határzár bejelentése komoly felzúdulást keltett Brüsszelben is és Németországban is. Az Európai Bizottság illetékes szóvivői megjegyezték, hogy bár minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de a tagállamok kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről. Márpedig a múlt pénteken volt egy videokonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, és nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon - mondta újságírói kérdésre Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője. A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben.

Németországban szintén azért zúgolódtak, mert a magyar kormány nem tájékoztatta az utazni vágyó külföldieket, sem azokat, akik Magyarországon tartózkodnak, sem azokat, akik most indultak volna útnak. Sőt, ahogy egy német lap azt megírta: a Magyar Turisztikai Ügynökség hirdetése továbbra is fut az Instagramon és a Youtube-on a WoW Hungary felhasználón Magyarországi célpontokat ajánlgatva és egy szó sincs arról, hogy határzár lépne érvénybe.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

efi99, 2020.09.01 17:40

@znojmo:
A belépő saját állampolgárokat viszont szopassuk meg egy karanténnal, hiszen a V3-kat nem támadja meg a vírus csak a V1-eket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.08.31 23:15

Na mi van? rájöttek, hogy valamit elszúrtak?
Az osztrákok, csehek, szlovákok megegyeztek ez ügyben, Orbán kihagyták, mert ezzel az országgal nem lehet dűlőre jutni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.08.31 22:08

Jó szokásuk szerint vasárnap este fel...ták a Magyar Közlönyben a netre, ahogy kell, nehogy bárki, bármit tudjon előre tervezni.
Ebben viszont a külföld sáros: "A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben.". Tavasszal mintha kicsit másképp álltak volna a dolgokhoz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html