Megjelent a kormány új határozata a koronavírusos betegek kontaktjairól

A kormány meghatározta, hogy a vírusjárványban ki minősül kontaktszemélynek, miként korlátozható a mozgási szabadsága és miképpen szabadulhat a korlátozás alól. A szabályokat szeptember 1-től kell alkalmazni.
Németh Géza, 2020. augusztus 30. vasárnap, 18:26
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint kontaktszemélynek minősül az, aki koronavírusos személlyel érintkezett, de nem mutatja a Covid-19 betegség tüneteit, és a hatóság annak is nyilvánította.

A járványügyi hatóság a kontaktszemélyt mozgási szabadságában úgy is korlátozhatja, hogy meghatároz számára egy lakást, ahhoz tartozó bekerített helyet vagy egyéb, egészségügyi intézménynek nem minősülő helyet, amelyet  a megfigyelés időtartamára nem hagyhat el, kivéve, ha vizsgálatra megy.

A vizsgálat célja a kontaktszemélyre vonatkozó korlátozás feloldása. Azt a szakhatóság határozattal szüntetheti meg, ha az érintett a járványügyi megfigyelés időtartama alatt, 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett - molekuláris biológiai - vizsgálattal a szervezetében a koronavírus nem volt kimutatható. Az első vizsgálatot attól a naptól számított negyedik napon lehet megkezdeni, amikor a kontaktszemély a Covid-19 betegségben szenvedő személlyel érintkezett.

Mint azt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pénteken bejelentette szeptember 1-től külföldi állampolgár nem léphet be az országba. A magyar állampolgárok két negatív teszt bemutatásáig, vagy legfeljebb 14 napra hatósági karanténba kerülnek szeptember 1-től, ha külföldről térnek haza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.08.31 09:53

Aha, jol hangzik. Ki fogja fizetni a ket negativ tesztet? Mert igy jeletkezni az orvosnal mar az fog, akinek az otthoni lelegeztetogepe mar nem birja kapacitassal. Stigmat csinalnak a fertozottekbol, jo uton haladnak afele, hogy senki nem jelentse be, ha barmi baja van. Bravo. Nyilvan ez jo hatassal lesz a mortalitasra is.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html