Annyi lett a fertőzésgyanús magyar, hogy már nincs elég tesztelési kapacitás

Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is - írja a Világgazdaság.
Szász Péter, 2020. szeptember 7. hétfő, 17:49
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni. A szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja - olvasható a portálon.

A lap úgy tudja, hogy az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől. Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára.

Az elmúlt időszakban a koronavírus-tesztelésre érkező páciensek száma a négyszeresére emelkedett - mondta a Világgazdaságnak Sárosi Balázs, a Wáberer Medical Center (WMC) járóbeteg-divízió vezetője. Augusztus első hetében 54 tesztkérő páciensök volt, ez a szám az elmúlt egy héten, heti öt nap szűréssel 247-re emelkedett. A WMC-ben betegbiztonsági okokból bevezették a napi 80 fős limitet.

Az Affidea magánszolgáltató arról számolt be, hogy az ellenanyagszűrések iránt augusztusban volt nagyobb érdeklődés, akkor 12 mintavételi napon összesen 40 szerológiai szűrést végeztek, szep­temberben pedig két mintavételi napon összesen kilencet. A PCR-tesztek száma is megugrott, azt írták, hogy szeptemberben három nap alatt annyi tesztet végeztek, mint korábban egy teljes hónapban. Augusztus utolsó hetében az előző héthez viszonyítva 217 százalékkal nőtt a tesztet kérő páciensek aránya.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.09.08 16:09

@Susala:
Az az igazán "gazdag" ország, amelyik elbaxxa az erőforrásait, azokkal nem gazdálkodik megfelelően.
Fél Magyarországot lehetne tesztelni annyiból, amit csak az elmúlt 2-3 évben eltüntettek presztízs beruházásokra, értelmetlen beszerzésekre, nemzeti konzultációkra, plakátkampányokra, "közmédiára", focira. Ha időben távolabbra tekintek, akkor még a határon túliaknak is elég lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.09.08 15:55

@antitroll: A dél-koreaiakhoz, mely a világ egyik leggazdagabb és legfejlettebb országa, a világ egyik - minden téren - legputribb nyomortelepét hasonlítgatni nem szerencsés.... Ott pl nem rabolja ki napról-napra gatyára az országot egy aljas náci állammaffia...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.09.08 12:32

@Susala:
Eredetileg ezt írtad:
" tehát azokkal kellene foglalkozni, akiknél legalább egy jellegzetes tünet illetve tünetcsoport van jelen..."
Erre válaszoltam.
Amit, most írtál, az teljesen rendben van. Én sem arra gondoltam, hogy mindenkit ész nélkül teszteljenek, erre nincs kapacitás.
Viszont az érintettek egy részét ma karanténnal letudják.
Például olyan idióta módon, hogy a szülő karanténban van, a gyerek meg jár iskolába. Merthogy a lakásban biztos nem találkoznak? Ebben az időszakban nem lehet tudni, azaz bizonytalansági tényező, hogy a gyerek visz magával vírust is a suliba az tanszerek és az uzsonna mellett, vagy sem? Mert a szülőről sem tudjuk az igazságot.

Én ehelyett a tesztelések számának célzott növelését látom jónak. Így egyértelmű -példánál maradva-, hogy a szülő pozitív, vagy negatív COVID-ra. Ha pozitív, akkor a gyerek közvetlen érintetté válik és nem mehet iskolába, szükség esetén őt is tesztelni kell, ha pozitív és volt kontaktja, akkor azokat is.
Szóval a lényeg, hogy a mostani magyar gyakorlat még megáll az első szintnél, utána csak magánban fizetve van teszt.
Koreában nem így csinálták, ők a teszteléssel végig mentek amíg kontaktot találtak. Nálunk csak az igazolt esetek családtagjait közvetlen munkatársait tesztelik, de a távolabbi kontaktokat (pl. egy helyiségben tartózkodtak) max karanténba küldik.
És az is igaz, amit Józsi222 írt itt, vagy máshol (?), hogy a koreaiak fegyelmezettebbek. De ez máshova vezet, minden szabály annyit ér Magyarországon amit betartaTnak belőle!
A kötelező maszkviselés bevezetése is ilyen. Rendes büntetés kellő ösztönzés lenne. Nálam már mindenki maszkban van a melóhelyen. két napig tartott a csoda, azóta megszokták, hogy ez a rend. Eddig kellett rugdosni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.09.08 08:34

@krix10:
"Csakhogy ő nem lett covidos!"
Persze, te már csak tudod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.09.07 22:37

@antitroll: Ez mind szép és jó, csak nem ezt írtam. Hanem azt, hogy szerintem a tesztelést azokra kéne fókuszálni, akiknek van valami releváns tünete illetve akik abszolút egyértelmű fertőzés gócban kontaktáltak... Tehát nem feltevésekre, spekulálásokra hagyatkozva sötétben, vaktában tapogatózni, hanem próbálni ésszerűbben tesztelgetni... Hiszen végülis akkor akár teljes társadalmi tesztet is csinálhatnánk ennyi erővel, kiderülne, hogy 30% fertőzött... semmivel nem lennénk beljebb, mert kb ugyanannyi ember halna meg... hiszen ez a fő cél ugyebár, hogy minél kevesebben haljanak meg... illetve ne rohadjanak le a lélegeztető gépig....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html