Koronavírus: szeptembertől szigorítás jön Magyarországon is

Harmincöttel, 5133-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, nincs újabb elhunyt - közölte a koronavirus.gov.hu szombat reggel az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 22. szombat, 09:51
Fotó: MTI Fotó / Varga György

A kormányzati portál szerint az elhunytak száma változatlanul 611, 3692-en már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 830. Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti. Kórházban 60 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7118-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 394 911.

A portál hangsúlyozza: a járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsák és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljék. Ezért léptek életbe a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk.

Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, erre a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az operatív törzs - írták. Kitértek arra is, hogy az operatív törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie.

A kormányzati portál kiemeli: az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy voltak, akik észlelték magukon a tüneteket, de nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

"A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket, függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön" - olvasható a portálon.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2229) és Pest megyében (751) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (393), Komárom-Esztergom (315), Zala (279), Csongrád-Csanád megye (158), Borsod-Abaúj-Zemplén (156) és Veszprém (154) a sor végén pedig Békés megye áll (19)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.08.23 12:48

Inkább gyógyszer és vakcina jönne, ne a szigorítás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xyjani, 2020.08.23 11:38

Nagyon csalóka a bevezető szőveg amikor több ezres fertözötekröl írnak aztán alább irják az aktuális szám adatot. Direkt ijesztegetés a cél, vagy a megfélelmités. A világban meg indult a vakcina verseny, és az gyöz akinek a vakcinájával minnél több embert be oltanak.
Addig is nyájimunitásról szó sem lehet már.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2020.08.23 11:28

Amennyiben mindenki javaslata szerint mennének a koronavírussal kapcsolatos dolgok, az olyan lenne,mint az időjárás közkívánatra.. Egyszerre esne az eső, a hó, és sütne a nap. Egyik korcsolyázna, hógolyózna, a másik napozna ,úszna.
A világon több millióan foglalkoznak a kérdéssel, azok se boldogulnak vele, vagy csak lassan
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.08.22 10:58

korlátozásokkal nem csökkenthető az áldozatok végső száma, csupán a járvány lefutását lehet vele elnyujtani.

ugyanis a járvány mindaddig itt lesz, amég nem alakul ki nyájimmunitás vagy nincs oltás, márpedig egyelőre oltásról nem beszélhetünk.

emiatt viszont az a jó, ha minél többen átesnek rajta még a nyáron és kora ősszel, mert így kevésbé lesz brutális az influenzával együtt tomboló téli második hullám.

amúgy is az volt a szöveg, hogy el kell laposítani a görbét, most viszont minden korlátozó intézkedés épp ez ellen hat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html