Nagy a baj: óriási pénzosztásra készül az USA

Ezermilliárd dolláros újabb pénzügyi csomaggal élénkítené a koronavírus-járvány miatt gondokkal küszködő amerikai gazdaságot az amerikai szövetségi kormány - jelentette be Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter.
Domokos László, 2020. március 18. szerda, 10:40
Fotó: AFP

A kormányzat javaslatai alapján a kongresszus "akár ezermilliárd dollárt" pumpálhat az amerikai gazdaságba. Konkrét összeget nem említett, de hangsúlyozta, hogy "nagyon fontos és bátor" gazdasági döntésekre van szükség.

A kabinet fontosnak tartja nemcsak az üzleti és a vállalati szféra fizetőképességének erősítését, hanem azt is, hogy az állampolgárok szintén fizetőképesek legyenek. Azon gondolkodunk, hogy záros határidőn belül csekkeket küldjünk a felnőtt amerikaiaknak, és egyszeri összeggel segítsünk nekik átvészelni a válság időszakát - mondta Mnuchin.

Várhatóan két hét múlva postázzák a csekkeket. Mnuchin továbbra sem említett konkrét összeget, de amerikai sajtójelentések szerint egyszer folyósított ezerdolláros összegről van szó.

A pénzügyminiszter szerint ez gyorsabb segítség, mint a személyi jövedelemadó átmeneti csökkentése, amelyet Donald Trump amerikai elnök korábban javasolt. Trump javaslatát a demokrata párti törvényhozók elvetették, és inkább a munkanélküli segély összegének megemelését, a hosszabb ideig tartó fizetett betegszabadságot és az élelmiszerjegyre jogosultak körének bővítését szorgalmazzák.

Mnuchin egyeztetett Fed elnökével, Jerome Powell-lel, és megállapodtak abban, hogy a Fed jelentős mértékű eszközvásárlásba kezd.

A kongresszusban kedden későn éjszaka is vitáztak a javaslatokról a politikusok. Mitch McConnell, a szenátus többségben lévő republikánus frakciójának vezetője újságíróknak úgy nyilatkozott: a törvényhozók addig nem kezdhetik meg a húsvéti szabadságukat, amíg nem születik megállapodás a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés enyhítésére. Szavai szerint "egészen különleges helyzet alakult ki azzal, hogy egészségügyi válság teszi tönkre a gazdaságot".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.18 11:16

With economy imploding, US losing its superpower status to make room for Russia and China, says Max Keiser

He explained that although many companies will be saved by government bailouts, it won't matter because "the US dollar is about to get completely destroyed as non-dollar countries set up a competing world reserve currency backed by gold."

"The world economy today - like in the second decade of the last century after WWI - is being completely redrawn. The US - like when Britain lost its superpower status after WWI - will lose its superpower status to make room for China and Russia, who will lead this century," added Keiser.

https://www.rt.com/business/483327-us-losing-super-power-status/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html