Levélben követel bocsánatkérést a magyar kormány amerikai médiumoktól

Levelet küldött az amerikai nagykövetségen keresztül Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár több egyesült államokbeli újság és médium szerkesztőségének, melyben bocsánatkérést követel tőlük. Szerinte igazságtalanul vádolták a magyar kormányt antidemokratikus intézkedésekkel, amikor a koronavírus-járvány miatt elfogadta a parlament a felhatalmazási törvényt. Kovács úgy látja, hogy ennek valótlanságát bizonyítja, hogy már kész a veszélyhelyzeti jogrend különleges jogosítványairól való lemondó nyilatkozat is.
Szabó Dániel, 2020. június 4. csütörtök, 15:09
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A magyar kormány felkérte az amerikai médiumokat, hogy bocsánatot kérjenek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben megfogalmazott alaptalan kritikákat tartalmazó cikkeik és beszámolóik miatt - írja az egyesült államokbeli NPR arra a levélre hivatkozva, amelyet az amerikai nagykövetségen keresztül kaptak meg Kovács Zoltántól. Az államtitkár amiatt várja az elnézéskérést, mert a márciusban elfogadott felhatalmazási törvénykor több elemző aggodalmának adott hangot, hogy a lejárati idő nélkül megkapott különleges jogosítványok, melyek az országgyűléstől a törvényalkotási hatalmat a kormány kezébe helyezték, veszélybe sodorták a magyar demokráciát. Az ügyben az Európai Bizottság is jelezte félelmeit, az Európai Parlament vitát is tartott a törvényről, amelynek visszavonásáról hamarosan dönt a magyar parlament.

"Magyarország Európában páratlan módon támadásoknak volt kitéve" - írja az államtitkár egy ponton a levélben. Most, hogy a magyar kormány azt tervezi, hogy felkéri a parlamentet, hogy szavazzon a speciális jogkörök felfüggesztéséről, Kovács szerint az amerikai médiaszervezeteknek remek alkalmul nyílik arra, hogy bocsánatot kérjenek.

"Ilyen bocsánatkérés nemcsak Magyarország megválasztott kormányának, hanem a magyarok túlnyomó a többségének is kijár, akik - függetlenül a párthovatartozásuktól - az elmúlt hónapokban támogatták a kormány intézkedéseit, és példaértékű egységet mutattak" - írja Kovács.

A levél végére 82 cikket is összegyűjtött a magyar diplomácia, amelyek között szerepel az NPR, a CNN, a Bloomberg News, a The Washington Post és más médiumok beszámolóinak listája.

"A kormány alapvetően bármilyen jogszabályt, bármilyen módosítást átverhet. Megváltoztathatja, módosíthatja és lecserélheti a magyar alkotmányt" - mondta Végh Zsuzsanna az Európai Tanács külügyi szakértője a lapnak. "Az Alkotmánybíróság az Orbánhoz és a Fidesz-kormányhoz lojális emberekkel van feltöltve, tehát nem igazi demokratikus fék" - mondta el, hogy szerinte a felhatalmazási törvény különösebben nem rontott az amúgy is - általa - gyengének vélt magyarországi jogállami helyzeten.

Isabel Lara, az NPR szóvivője az ügy kapcsán annyit reagált, hogy az NPR kiegyensúlyozottan számolt be a magyar történésekről, amerikaiak milliói számára jelentenek megbízható információforrást, ennek megfelelően kezelték az Orbán-kormány ügyét is ebben az esetben, így nem tartoznak bocsánatkéréssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.06.05 08:54

@Fricibacsi3:
Strici neked eddig se volt eszed, most már végleg elment. csak egy és igaz ember van e Földön Orbán Viktor, kipcsak vajda.
Mindenki kérjen bocsánatot féltérdre ereszkedve fejet lehajtva meaculpázva.
Új Isten született.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.06.05 08:11

Amcsi média Soros csicskamédiája. Hazudik reggel éjjel és este
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arnika, 2020.06.05 06:50

Kovács ti kérjetek bocsánatot, mert:
1. május végén nem lett visszaadva, Orbán valótlant állított.
2. az elrendelés 2 óra volt, a megszüntetés 3 hét.
3. 2/3 rendelkezésnek semmi köze nem volt a járvány elleni védekezéshez.
4. ha el is olvasnád a most beterjesztett javaslatot akkor látnád hogy beépítitek a korlátlan felhatalmazást a jelenlegi szabályozásba.
Szóval ti hazudtok, nektek kel bocsánatot kérni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.06.04 21:16

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:

végül is van közös a két szóban, mivel mindkettő indiából, a hinduizmusból ered.

a pária az érinthetetlen kaszt, az árja pedig az ős indiai népcsoport volt.

de nem keverendők össze a máriával vagy az opera áriával.

de sanyi bácsi bárjával sem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.04 21:03

Korai még ez a kirohanás, mivel még csak hallunk róla, hogy majd egyszer, nemsokára, hamarosan vissza lesz vonva a TEJhatalom. Amíg nem történt meg, addig miért is a felszólítás, hogy kérjé bocsánatot, mert nem mutatom meg a kacsámat ott?
-------------
"igazságtalanul vádolták a magyar kormányt antidemokratikus intézkedésekkel"
Ez sem teljesen szeplőtlen állítás, mert azért sikerült 2 állampolgárt begyűjteni poszt miatt, majd hamar hazaengedni. És ha jól megvizsgálnánk nemzetközileg, az sem volt szép, hogy büntették a dudálós vélemény nyilvánító autósokat. Egy demokráciában ezt el kellene tűrni.
-------------
"már kész a veszélyhelyzeti jogrend különleges jogosítványairól való lemondó nyilatkozat is"
Na ez az! Az kész, de a lemondás még várat magára. Nem történt meg, de kérjé bocsánatot mi?
A magyar politikai körnek lenne miért bocsánatot kérnie a néptől, amit 30 éve művel vele.
De maradjunk a jelenlegi dacos kapkodásnál.
Először történjen meg a teljhatalom visszaadása, és utána lehet arról beszélni, hogy ugye, megmondtuk.
Most még az a helyzet, hogy csak naponta szajkózzák, majd egyszer, valamikor. Addig csak népámítás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html