KSH: Kitart a magyar ipar lendülete

Idén júniusban az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,1 százalékkal emelkedett. A feldolgozó ipar adta a lendületet, a közútijármű-gyártás viszont jelentősen visszaesett - közölte hétfőn a KSH.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 13. hétfő, 09:00
Fotó: AFP

Az ipari termelés volumene 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júniusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 4,3, míg a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,8 százalékkal nőtt - derül ki a statisztikai hivatal közleményéből.

Az ipar belföldi értékesítése 6,7, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül a döntő súlyt (97 százalék) képviselő feldolgozóipar termelése 4,3, a csekély súlyú bányászaté 35 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 8,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 7,6 százalékkal nőtt, miközben a közúti gépjármű gyártásáé 4,9 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 12 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,6 százalékkal bővült. A két legjelentősebb alágazat közül a híradástechnikai berendezés gyártása kiugróan, 44 százalékkal, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 2,1 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelésből mintegy 10 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedtek. Az alágazatok közül a legnagyobb súlyt, 24 százalékot képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,4 százalékkal bővült. Csupán két alágazatban regisztráltunk csökkenést: a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban (3,4 százalék) és a tejfeldolgozásban (5,0 százalék).

Tovább folytatódott a termelés bővülése a közepes súlyú alágakban: a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 16,9, míg a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 10,5 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez viszonyítva.

Az előző havi csökkenés után júniusban 6,1 százalékkal bővült a gyógyszergyártás, főként a kivitel növekedésének köszönhetően, míg a belföldi eladások visszaestek.

Ötödik hónapja csökken a termelés a feldolgozóipar 5,8 százalékát képviselő gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás júniusban 15,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás (kivéve: légi, közútijármű-motor) jelentős visszaesése miatt.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében júniusban - 3,4 százalékos létszámnövekedés mellett - 0,6 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Magyarország minden régiójában emelkedett a termelés, a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (8,6 százalék), a legkevésbé Dél-Alföldön (0,6 százalék).

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,5 százalékkal nagyobb volt a 2017. júniusinál. Az új belföldi rendelések 10,2, az új exportrendelések 12,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 3,0 százalékkal elmaradt a 2017. júniusitól.

2018. január-júniusban az előző év azonos időszakához képest:

 

  • Az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,6, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 5,7 százalékkal bővült.
  • Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 0,2 százalékos csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,6 százalékos létszámbővülés mellett következett be.
  • Az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 8,2 százalékkal Pest régióban emelkedett a volumen, a többi régióban 1,3 és 7,3 százalék közötti növekedést mértünk.

A fotó forrása: AFP Photo/Kisbenendek Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK