Lakása van? Változnak az adózási szabályok

Január 1-től megváltoztak az ingatlaneladás adózási szabályai - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)
Csernátony Csaba, 2017. január 29. vasárnap, 15:44
Fotó: Napi.hu

Idén változott az ingatlaneladás adózása. Tavaly év végéig eltértek a lakó- és nem lakóingatlanként nyilvántartott ingatlanok eladására vonatkozó szabályok, ez idén megszűnt. Azaz ugyanúgy kell adózni mindkét típusba tartózó ingatlan - például lakás, üdülő, termőföld, építési telek - eladása után.

Az ingatlaneladásból származó bevétel adózásánál az ingatlanvásárlás éve a döntő - derül ki a NAV tájékoztatásából. Ez úgy néz ki, hogy a vásárlást követő év számít az első évnek, az ezt követő ötödik évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni. Az öt éven belül vásárolt ingatlan eladásánál a bevétel 30-100 százaléka után kell adót fizetni. Emellett az eladásra fordított költségekkel is csökkenthető az összeg, amely után adót kell fizetni. Nagyon leegyszerűsítve a 2012-ben vagy korábban vásárolt ingatlan eladásából származó pénz adómentes. Utána pedig a következő százalékokra kell figyelni:

Adómatek lakáseladáshoz
Ingatlanvásárlás éve
Az eladásból származó összeg adóköteles része
2017. (0. év)100%
2016. (1. év)100%
2015. (2. év)90%
2014. (3. év)60%
2013. (4. év)30%
2012. (5. év)0%
Forrás: Buksza, NAV

Az ingatlaneladásra vonatkozó szabályokról itt és itt olvashat részletesen.

Ha tetszett a cikk, akkor a Bukszát kedvelheti a Facebookon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mariska16, 2017.01.30 12:54

A cikk nem világosan írja le az adó alapját. Az eladásból számazó összegről ír, ami a teljes vételárat jelenti szerintem és annak a 100 %-a lenne az adó alapja. Szerintem inkább az eladásból származó jövedelemről lenne szó, ha nem, akkor elég nagy baj lenne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html