Lakásfelújítási támogatás: a lakástakarék is "játszik"

A gyeden, gyesen lévőknek is jár az állami lakásfelújítási támogatás, amely 2022 végéig biztosan elérhető lesz.
Csernátony Csaba, 2020. december 12. szombat, 10:26
Fotó: Getty Images

A gyermekgondozási díjban (gyed) részesülő szülők is megkaphatják az otthonfelújítási támogatást, amennyiben a gyedes időszak alatt fennáll korábbi jogviszonyuk - közölte szombaton Novák Katalin családügyi miniszter. .

Ugyanez igaz a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes), valamint a gyermeknevelési támogatásra is (gyet). Közlése szerint különleges helyzetben vannak a hallgatói vagy diplomás gyeden lévők, mert nekik nem kell korábbi munkaviszonyt igazolni az otthonfelújítási támogatás igényléséhez. A gyermekek otthongondozási díjában részesülők akkor is jogosultak a támogatásra, ha nincs más jogviszonyuk - jelezte a miniszter.

A támogatási kérelem benyújtásakor kell igazolni a családnak a már megszületett gyermeket, vagy legalább 12 hetes magzatot. Az otthonfelújítási támogatásnál 2022. december 31-ig biztosan lehet élni ezzel a lehetőséggel. Közölte, benyújthatók ugyanazok a számlák a lakástakarék-pénztári elszámoláshoz és az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is. Nem zárja ki semmi, hogy ugyanazokat a számlákat mind a két esetben benyújtsák, hiszen a lakástakarék-pénztári megtakarítások nagyrészt az igénylők saját pénzét tartalmazzák. Novák Katalin ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a falusi csok keretében elszámolt számlákat párhuzamosan nem lehet elszámolni az otthonfelújítási támogatásban.

A kormány pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy elindul az állami lakásfelújítás program. Ennek keretében a gyermeket váró vagy nevelő családok a lakáskorszerűsítésre fordított összeg felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak az államtól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

SRozi, 2020.12.12 16:59

Én, magam után fizettem a TB-t.., ezért nem vagyok jogosult... Köszi, Novák Katalin..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html