Afelé tart a magyar gazdaság, amiről egyszer már bebizonyosodott, hogy nem képes többletjövedelmek előállítására - mondta Petschnig Mária Zita a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa az Inforádiónak adott interjújában.

A szakértő szerint most hasonló a helyzet, mint a szocializmusban: fordulatot kell végrehajtani, mert a jelenlegi tendencia hosszú távon nem viszi előrébb a magyar gazdaságot. Jelenleg az Európában zajló konjunktúra kedvez a hazai piacoknak, a baj az, hogy "a többi volt szocialista országhoz képest  mi még mindig hátrányban vagyunk" - véli Petsching Mária Zita, aki szerint a hazai gazdaság 3,8 százalékos növekedése csak a középmezőny aljára elegendő.

A konjunktúra mellett az európai uniós források, illetve azok a hazaáramló összegek is, amiket a külföldön dolgozó magyarok utalnak a családjaiknak hajtják fel az országot. Segít még a kedvező hitelkörnyezet is, vagyis lenne lehetőség fejleszteni a struktúrákat. Mert a szakértő szerint "ha ezek elmúlnak, akkor lepusztulva áll az a magyar gazdaság, amelyből egyre inkább kezdik a piacgazdasági törvényeket felszámolni".

A fotó forrása: Shutterstock.