Ma is a magyar kormányról írtak külföldön

Orbán Viktor Soros György ellen, veszélyes keresztes hadjárat címmel közölt szerkesztőségi írást hétvégi számában a francia Le Monde.
Domokos Erika, 2017. november 25. szombat, 16:46
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Magyarország szándéka, hogy az idegengyűlölő és nacionalista Európa laboratóriuma legyen, és ezt nem szabad hagyni - írja a francia Le Monde. A cikket az MTI szemlézte, amit a hvg.hu közölt.

A francia balközép napilap szerint "az alig leplezett antiszemitizmussal" folytatott Soros-ellenes kampány "kegyetlen jelképe annak a populista és tekintélyelvű elhajlásnak, amelybe Magyarország és több közép-kelet-európai ország hagyja magát belesodródni".

A milliárdos azért válhatott a lap szerint "tökéletes bűnbakká", mert miközben határok és gátlások nélküli spekuláns volt, negyven éve egy olyan liberális filantróp, aki dollármilliárdokat fektetett be a volt kommunista országok demokratikus átmenetének támogatására, olyan intézmények létrehozásával, amelyek alapvető szerepet játszottak a posztkommunista elitek formálásában.

"Az Európai Unió és mindenekelőtt Franciaország nem moshatja kezeit ebben az ügyben. Nem egyszerűen az Orbán Viktor által Soros György ellen cinikusan felépített művelet ítélendő el minden szempontból. Hanem a Soros-ügyön túl az európai demokraták nem maradhatnak közömbösek Magyarországnak azon tudatosan vállalt szándékával szemben, hogy az idegengyűlölő és nacionalista Európa laboratóriuma legyen, az Európai Unió értékeinek ellenpólusaként" - írta a Le Monde.

A nyitókép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK